Keep calm
‘#censuur Spanje verbiedt'
L'any 1575, la monarquia de Felip II va fer fallida, per segona vegada, del total de tres que va patir el seu regnat. L'or i la plata que arribaven d'Amèrica no compensaven la despesa d'un règim imperial, amb guerres obertes a mig món i en lluita contra qualsevol que posés en dubte la fe catòlica. Un any més tard, els terços de Flandes, cansats de no cobrar, van saquejar Anvers amb el que des d'aleshores s'anomena fúria espanyola. Van matar uns 5.000 civils desarmats.
Cansats dels impostos abusius, fastiguejats per les persecucions religioses i horroritzats per la matança, un grapat de representants locals van signar la Unió d'Utrecht, embrió de la futura república independent. La guerra no va ser ni curta ni fàcil, però a partir d'aquell moment la història dels neerlandesos s'allunya d'Espanya i s'integra en el corrent central d'Europa. A Utrecht, per exemple, es va signar el tractat que –a diferència dels mateixos neerlandesos– condemnava els catalans a caure sota les bales dels Borbons.
Doncs bé, també a Utrecht, aquest dijous, una ordre directa i sense justificar de l'ambaixada espanyola va obligar l'Institut Cervantes a cancel·lar la presentació a la premsa de la versió neerlandesa de Victus, la novel·la d'Albert Sánchez Piñol que explica la dissort d'aquells catalans de fa tres-cents anys. La perplexitat dels holandesos va ser total per un abús d'aquest nivell contra la llibertat d'expressió. “Això és seriós, és censura”, va dir Juliette van Wersch, responsable de la prestigiosa editorial Signatuur. Però la decisió va ser inapel·lable, implacable. Així que, com en altres èpoques, aquells descendents dels luterans rebels van indignar-se contra una Espanya que continua alimentant la llegenda negra. #censuur Spanje verbiedt lezing in Utrecht! es llegia als camps de batalla del Twitter de Flandes... Fins que se'ls torni a pondre el sol.