opinió
Blindar la dependència
El Departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya ha anunciat recentment que prioritzarà les prestacions econòmiques vinculades al servei (PEVS) als grans dependents, una notícia positiva en un sector que fa anys que viu retallades i més retallades en els pressupostos públics. El revers d'aquesta notícia també és important i no el podem deixar de banda: les PEVS no inclouran els casos en situació de grau II, o el que és el mateix, persones amb una dependència severa i que necessiten una atenció constant per part dels seus cuidadors.
Una PEVS és una prestació personal i periòdica, subjecta al grau i al nivell de dependència i capacitat econòmica de la persona beneficiària. Bàsicament serveix per cobrir les despeses dels serveis previstos quan no és possible l'atenció en un servei públic o concertat per manca de disponibilitat. L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) considerem que hi ha unes set mil persones amb dependència severa que poden quedar sense prestació, una xifra macro que, analitzada cas per cas, configura un mosaic corprenedor format per milers de persones grans molt vulnerables, que amb prou feines poden tirar endavant sense els recursos públics suficients. Els reiterats incompliments de reobertura de les PEVS per part del govern han deixat indefenses a aquelles persones grans que necessiten utilitzar algun dels serveis que ofereixen les empreses i entitats assistencials però que no compten amb els recursos per fer-hi front. La Generalitat va suspendre l'atorgament de les PEVS l'agost del 2013 per problemes de tresoreria a les arques públiques. Aquesta mesura, que havia de ser temporal i havia de durar uns mesos, s'ha allargat durant més d'un any, i ara se soluciona a mitges mitjançant una ordre que pot interpretar-se com una retallada encoberta a una prestació essencial. L'ACRA no hi està d'acord, i és per això que demana un pacte de país urgent i immediat entre administracions, formacions polítiques i associacions i entitats públiques i privades amb l'objectiu de blindar d'una vegada per totes el sector de la dependència de més retallades. La partida per a les PEVS en el pressupost de la Generalitat s'ha reduït un 40% des del 2012, o el que és el mateix, de 120 milions a 73 milions en només dos anys. És veritat que hi ha molt pocs diners, però també és veritat que hi ha pocs sectors que puguin generar més cohesió i llocs de treball, una fórmula guanyadora en què no s'ha aprofundit prou. Tenim 17.000 persones que esperen una plaça pública i 8.000 places buides al sector privat. Per tant, una reobertura més àmplia de les PEVS es podria traduir en un augment en la contractació de personal a les residències.
Cal mirar endavant amb optimisme i plantejar reptes de futur ambiciosos. La nostra gent gran no pot suportar més greuges ni retallades. El pressupost del 2015 ha de tenir com a gran prioritat les persones en situació de dependència i en paraules del Departament de Benestar i Família, aquesta “és la necessitat d'ajuda que té una persona per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària, derivada de l'edat, la malaltia o la discapacitat, lligada a la pèrdua d'autonomia física, mental, intel·lectual o sensorial”. I el 70% de persones dependents tenen 65 anys o més. Ara s'ha d'actuar amb fermesa i decisió.