Tribuna
Creixement als EUA
“Robert J. Gordon preveu un creixement econòmic lent i reduït fins al 2040
A The Rise and Fall of American Growth, Robert J. Gordon, economista ortodox –neokeynesià– especialitzat en l'estudi de la productivitat i el creixement, presenta un estudi monumental sobre l'evolució del creixement i la qualitat de vida als EUA des de la seva guerra civil.
Els EUA viuen una veritable revolució econòmica en el període 1870-1970 (“the special century”), i molt especialment de 1920 a 1970. Una revolució única i irrepetible perquè la importància, la velocitat i l'amplitud dels invents i els avenços tecnològics d'aquella època no es poden repetir. I van provocar grans canvis en les formes i la qualitat de vida de les persones: en l'alimentació i el vestir, en el confort de la llar, en els transports, en la salut i la longevitat, en la millora de les condicions de treball, en les maneres de divertir-se, etc.
Segons Gordon, la primera revolució industrial (basada sobretot en la màquina de vapor) i la segona revolució industrial (en l'electricitat i el motor de combustió interna), que es produeixen en the special century, van tenir uns efectes molt importants i que van durar molt temps.
Gordon sustenta que en el període 1920-1950 es produeix un gran salt endavant tot i la Gran Depressió dels anys trenta i la II Guerra Mundial. Però són aquests fets els que contribueixen al gran salt endavant perquè donen lloc al New Deal que va impulsar la sindicació dels treballadors i, en conseqüència, especialment entre 1920 i 1970, un gran creixement dels salaris reals i una disminució de les hores treballades per persona, els fets que faran augmentar la productivitat del treball i el creixement del PIB per càpita.
En canvi, des de 1970 els avenços tecnològics són menors, més lents, més focalitzats i els efectes sobre la gent, més desiguals. Enlluernadors però decebedors, diu Gordon. La tercera revolució industrial, a partir de 1960, està molt centrada en les tecnologies de la informació i les comunicacions, molt revolucionàries en els aspectes que en depenen però més limitades en els seus efectes sobre la qualitat de vida de les persones, el creixement de la productivitat del treball i del PIB per càpita. En definitiva, el creixement econòmic (i de la productivitat) es produeix molt més ràpidament en uns períodes que en altres perquè els invents i els avenços tecnològics són més importants en uns períodes que en altres.
Finalment, tenint en compte l'evolució històrica així com els problemes creixents que als EUA suposen les desigualtats, el fracàs educatiu, l'envelliment i el deute públic, Gordon s'atreveix a preveure que el creixement econòmic i de la productivitat en el proper futur (2015-2040) serà lent i reduït.