opinió. Exregidor de l'Ajuntament de Valls i exmembre de l'executiva local del PSC

Que no ho saben?

Tinc la sensació (lamentablement crec que cada dia són més les persones que la tenen) que els governants de les nostres institucions viuen en un altre món. Potser aquest és un fenomen que ha passat sempre. Però no crec que mai s'hagi donat fins a l'extrem tan exagerat i continuat que avui estem veient, especialment a la nostra ciutat.

Mai aquesta percepció ha estat tan clara i evident per a la ciutadania com ho és ara. Molts dels nostres governants viuen definitivament en un món irreal, tancats en una gàbia d'or, incapaços de diferenciar des del seu interior el bé del mal. Des d'aquesta gàbia diuen coses que no interessen a ningú; ni a ells mateixos. Els seus discursos no canvien mai, i sempre sembla que pretenguin «prendre el pèl» als ciutadans. I si algú es mostra disconforme, et responen amb un posat altiu, que en el fons només denota inseguretat i menyspreu.

El govern de l'Ajuntament de Valls (CIU-PSC) ha aprovat les ordenances pel 2010, que són els impostos que haurem de pagar per l'any vinent. Triomfalment ens anuncien que dels 26 impostos i taxes municipals, 23 quedaran congelats. Algú pot deduir que han estat prudents i han actuat en funció dels temps que corren.

Res més lluny de la realitat. A banda de congelar alguns impostos que legalment ja no poden augmentar més, com és l'impost sobre vehicles, ens anuncien que els tres més importants augmentaran un 1,6%. És a dir, que l'impost sobre béns immobles (IBI) que afecta la pràctica totalitat de vallencs i vallenques augmentarà l'1,6%, més la revisió cadastral que el govern augmenta. La taxa de recollida d'escombraries que també afecta a tothom també l'apugen, i l'impost sobre activitats econòmiques (IAE) que afecta les empreses, ja en una situació prou critica, també tira amunt. Aquest augment el justifiquen afirmant que l'Ajuntament recapta menys per la crisi, que els serveis augmenten per sobre el cost de la vida, i que les inversions que es fan exigeixen un esforç en la seva planificació. És com si el govern municipal encara no sabés que estem immersos en una crisi molt greu. Que no ho saben que el cost de la vida, d'octubre del 2008 al setembre del 2009, ha baixat un 1,4%? Per a què serveix que el govern de l'Estat anunciï que subvencionarà amb més de 2.600.000 euros l'Ajuntament de Valls, dels quals un 20% podran destinar-se a despesa corrent?

Que no són conscients que aquella frase maleïda: «Desafecció de la política», cada dia guanya més terreny? I el grup municipal socialista pensa complir algun cop alguna de les seves promeses electorals? Que no ho recorden que la primera promesa era abaixar els impostos, després dels brutals augments dels anys anteriors? Per què no expliquen quins són els esforços que fan per tal de fer assumir a CiU aquesta promesa electoral, si és que en fan algun? Que no ho saben que moltes famílies vallenques ho estan passant molt malament?

Ens anuncien que el govern municipal haurà de fer un esforç a l'hora de confeccionar el pressupost per l'any vinent i que haurà de reduir aproximadament 1 milió d'euros de la despesa. I com la pensen reduir? Suposo que no ho faran des dels serveis que es donen avui, ja prou deficitaris, com és el cas de la recollida d'escombraries, que van prometre que seria una de les meravelles, que es derivaria del macrocontracte del pàrquing del Pati. Imagino que no es reduiran despeses de les polítiques socials, perquè el grup socialista lluitarà aferrissadament perquè no sigui així. Oi que sí? Jo els proposo que una part important d'aquesta quantitat la redueixin de les partides destinades als sous i retribucions dels òrgans de govern i càrrecs de confiança. Les importants quantitats donen de si per fer-ho, i demostrarien una solidaritat cap a les persones i famílies que s'ho passen molt malament.

Demano, si us plau, que s'anul·li la mesura, sobretot tenint en compte la que està «caient», i que es posi una mica més de seny abans de prendre segons quines decisions. I també demano fermament al govern municipal que, en la fase d'al·legacions, rectifiqui i modifiqui el discurs actual, que més que un discurs és un insult a la intel·ligència dels vallencs i les vallenques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.