Opinió

Ara torno

Internet ens fa més lliures?

“Temo que la xarxa no és el lloc idoni per aprendre a fer-nos preguntes

La pregunta és una mica bèstia, ja ho sé. Però me la faig. Per fer-ho abastable, posem el cas concret que ha sortit arran del triomf de Trump en les eleccions americanes. El de les mentides (objectives) que s'han divulgat a través de Facebook i que poden haver influït en el vot de molta gent. És un exemple concret que ens presenta el dilema del que en aquest contenidor inabastable que són les xarxes hi ha de veritat i de mentida i de coses bones i coses perjudicials.

A partir d'aquí la meva resposta honesta és: I jo què sé, pobre de mi. Els explico, si volen, la meva experiència virtual, i ja es faran vostès la seva resposta. Que em sembla que és del que es tracta. Tinc compte de Facebook només perquè per accedir a determinats continguts a internet se'm va demanar l'accés a través del meu compte. No hi estic ni a favor ni en contra. Em sembla una eina útil per posar gent en contacte i perillosa per exposar-hi massa intimitats. Era força actiu a Twitter perquè fa la remota (en termes tecnològics) quantitat de cinc o sis anys em semblava un bon lloc per conversar de tot i de res, i ara m'hi dosifico molt i només hi observo i hi intervinc poc, però ja mai per discutir amb ningú. Tinc compte a Linkedin, però no he vist que m'aporti res en especial i hi sóc bastant passiu. També tinc Instagram i de tant en tant hi poso fotos, sempre intentant que no em comprometin (gaire) sobre què estic fent, amb qui i on. Ah, també compro coses a la xarxa, simplement perquè he comprovat que pots pagar-ho amb (força) seguretat i reps a casa coses tangibles. I, evidentment, encara que només sigui per la meva professió, navego i busco informació i coses que m'interessen o em puguin interessar. I tinc la sort de tenir fora controlat que dels meus contactes de Whatsapp m'arribin poques collonades de memes i vídeos i missatges de suposats articles que és fonamental difondre (els esborro). Tot això que els dic (i més) ja ho saben els que treballen amb big data, o sigui, amb les nostres dades visibles i invisibles, i fins i tot algunes de tergiversades, perquè igual com cada vegada la gent diu menys la veritat en les enquestes, a través dels clics també es poden enviar missatges que despistin el gran germà.

Resumidament, no sóc un detractor de les xarxes i hi trobo coses bones i perills. Internet em semblaria veritablement útil si servís més perquè ens féssim les preguntes adequades que per trobar respostes a tot. Si ja no hi ha preguntes a fer-nos perquè a les xarxes hi és tot però no sabem distingir la veritat de la mentida, estem més perduts que mai. Sí que temo, però, que a internet (Zuckerbergs i companyia) no l'interessa gens ensenyar-nos a fer-nos preguntes. Ans al contrari. Pregunta contestada, em sembla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia