Opinió

Vuits i nous

Superats els ponts

“No discutim la Immaculada per no incomodar el Papa Francesc

Bé, ja hem superat l'entrebancada setmana dels ponts de la Constitució i de la Puríssima, i les discussions que comporta. Una observació s'imposa, i per això hi torno. L'esquerra laica i transformadora, amb els grups polítics i socials que sense arribar a tant igualment qüestionen la carta magna, han condemnat la festa de la Constitució però han indultat la de la Puríssima. La consigna va ser treballar per la Constitució perquè “no hi havia res a celebrar”. Molts càrrecs municipals s'hi van adherir. En canvi, la Puríssima va ser indiscutiblement festiva. Recordava en un altre article que les dues festes situades en una mateixa setmana van ser el resultat d'un torcebraç entre el poder eclesial i el poder polític per veure qui donava el braç a tòrcer i renunciava a la seva. Primer la partida va quedar igualada. L'ha acabada guanyant l'Església. Recordem el que la Puríssima celebra: que la Mare de Déu, a diferència dels altres mortals, va néixer sense el pecat original atribuït a Eva i va mantenir la virginitat tot i l'infantament Aquestes asseveracions que l'Església té per dogma havien donat peu a molta barrila entre els elements anticlericals. Ara l'esquerra laica i transformadora, els agnòstics i els resolutius ateus callen i celebren la festa.

Uns diran que l'Església, que és molt sàvia i antiga, sempre se surt amb la seva. Un tòpic com un altre. Uns altres, que davant la urgència de qüestionar la Constitució no és oportú dispersar les forces i que la supressió de la Puríssima queda per a la “revolució pendent”. De fet, que la Mare de Déu fos immaculada només afecta la població creient. La Constitució ateny tothom, i l'odre de prioritats s'imposa.

Ara: jo crec que, sense ser-ne gaire conscients, respectem la Puríssima per no incomodar el Papa. No només perquè el cap de l'Estat Vaticà ens hagi de ser útil a l'hora de reconèixer l'eventual independència de Catalunya, sinó perquè el Papa actual, Francesc, és l'únic referent espiritual, moral i també polític que li queda al món. De qui ens podem refiar, si no del Papa? Del president dels Estats Units? D'algun líder europeu dimitit o per dimitir? Parla el Papa i tothom para l'orella encara que no hi estigui gaire d'acord. Parla qualsevol altre, i tothom fa el distret o s'indigna. L'alcaldessa Ada Colau, laica i transformadora, ha aprofitat el pont per anar-lo a visitar. El manteniment de la Puríssima, festa que s'ha tornat simpàtica a base de contrastar-la amb la Constitució, és la francesilla que fem a Francesc.

Ara ve Nadal amb la seva torna, Sant Esteve. L'Església, que sí que és molt sàvia, va posar juntes les dues festes per impossibilitar un pont i les discussions inherents. Pontífex significa “constructor de ponts”, però són uns altres ponts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia