la crònica
La mateixa pedra
Els lectors recordaran que l'Ajuntament de Girona volia traslladar el centre cívic del Mercadal des del seu emplaçament actual fins al carrer Grober, a l'edifici del carrer Santa Clara, on hi ha la central elèctrica del Molí, habilitant a l'efecte els pisos alts.
Des d'aquesta crònica vàrem dir que ens semblava una autèntica bajanada: “penjar” els ancians que solen concórrer al centre cívic damunt d'una central elèctrica. Suggeríem que es podria negociar amb la universitat la cessió dels locals de planta baixa de la plaça Jordi de Sant Jordi, que no estaven prestant cap servei.
Malgrat això les obres varen començar, amb desesperació de les botigues veïnes, en veure instal·lar una gran grua i una tanca que els restava visibilitat. Per sort –es por dir així– l'empresa que havia guanyat el concurs per a la construcció va plegar i va abandonar l'obra. Allà va quedar l'embalum de tot el que s'havia preparat, i per treure la grua varen necessitar Déu i ajuda, ja que s'havia enfondit profundament el basament, per evitar que amb un cop de vent la grua se n'anés en orris, amb conseqüències catastròfiques! Acte seguit l'Ajuntament va adoptar la “idea” de llogar el local de la universitat. Original! Fet i fet, sembla que el febrer vinent ja estarà habilitat, i podran traslladar-s'hi.
Però no s'ha abandonat la decisió de recuperar l'edifici de la central elèctrica, ara per instal·lar-hi oficines del mateix municipi. L'Ajuntament hi ha destinat 1.245.615,85 euros, per fer-hi les obres. Com es diu vulgarment, això es “ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra”. Tornaran a instal·lar una grua, una tanca, hi haurà queixes, emprenyades... total per penjar funcionaris, a força distància de les oficines municipals. El pont de Pedra serà un anar i venir d'empleats del municipi!
De nou fem un suggeriment: Girona es va deixar perdre, per vergonya pròpia, la universitat a distància, UNED, que funcionava a l'edifici que havia estat el Foment de Cultura en temps de la fàbrica Grober, al carrer Sant Josep, a pocs passos darrere del Teatre Municipal i de les dependències del municipi. L'edifici és de la Diputació, i els diputats tenen “mala consciencia” de posseir un local restaurat, net i a punt, però sense cap ús. L'Ajuntament podria negociar-hi un altre lloguer assequible, i amb poca obra es convertirien les aules –que són netes i solejades– en les oficines que necessiten. Hi afegim –a més– que ben aviat s'haurà d'abandonar també el casalot que ocupa a la plaça Sant Josep l'Arxiu Històric, perquè els papers ja no hi caben. Allà hi ha espai per col·locar centenars de funcionaris, i no és lluny de l'ajuntament.
A propòsit: és veritat que es prepara una reducció de plantilla?