Opinió

Vuits i nous

Ganes de treballar

“Cada cop més gent es queixa de l'acumulació de festes

Dilluns, 9 de gener, es va acabar el cicle de festes nadalenques, i un amic va exclamar: “Com temia l'arribada d'aquest dilluns.” Què va haver dit: tots se li van tirar al damunt, patim patum. Tots estaven saturats de festes, tots esperaven amb candeletes aquest dilluns per tornar a la feina, i el van deixar escuat i mig difunt. Tinc observat que els dies de Nadal incomoden molta gent, cada cop més. Abans em pensava que els afectats ho deien per fer-se l'interessant però la insistència em fa creure que no és un fingiment sinó un sentiment autèntic. No sé què s'hi pot fer. Suprimir les festes? Potser ensenyar la gent a celebrar-les. El partit Ciutadans ha introduït al Parlament una proposta, una cosa, que insta el govern a ensenyar la gent a cuinar bolets. Com que tot el que fa Ciutadans és motiu de crítica, molts se'n van mofar. Que riguin, però el cert és que els amos d'alguns restaurants i la seva clientela estan preocupats per si molts cuiners aliens a la cultura micològica catalana, que cada cop són més, puguin donar per bons bolets que si no són mortals són intoxicants. Posats a fer també es podria ensenyar a aquests “aliens” les intencions amb mal bitxo del partit Ciutadans, en les altres coses.

Ensenyar a celebrar festes: menjar poc i pair bé, refrenar el consumisme, llegir, anar al cine... Escriure. Tinc dit que la tarda de Sant Esteve és, o era, la literàriament més creativa de tot l'any. Si repasséssim els pròlegs i epílegs de molts llibres quedaríem parats de quants estan datats aquest dia. Ha passat el dia de Nadal, ha passat l'àpat de l'endemà, i a la tarda, quan tothom ja és fora, i també perquè s'acosta el final d'any, molts emprenen, o emprenien, la feina pendent que no admet més ajornaments. He dit que l'amic que temia el dilluns va ser esbroncat pels que esperaven aquest dilluns, que eren majoria. L'un i els altres es dediquen a feines intel·lectuals. No hi havia cap obrer que volgués tornar a la fàbrica ni cap dependent a la botiga. A aquests intel·lectuals que han d'escriure llibres, preparar tesis, fer guions, omplir el pentagrama, cargolar una escultura o ordenar la biblioteca, els fan nosa massa festes seguides? Si a més a més aquest any gairebé totes han coincidit en cap de setmana... Reafirmaria que es queixen per fer-se els originals però em reprimeixo i dic que ja ens va bé un país amb gent tan treballadora, tan entusiasta dels dies de cada dia.

Tots som estranys. Jo mateix: estic en situació de prejubilat i tots els dies m'haurien de semblar iguals, sense distincions. Doncs bé, em passa que espero els diumenges i els dies de Nadal no per descansar sinó perquè em posen una ditada vermella a la rutina. Les festes estan pensades per als més petits i per als més grans, els que no treballen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.