Keep calm
Floïd
Mr. Pla (Josep Pla) li retreia a un hipotètic Cendrós, a la increïble història del Dr. Floïd que va muntar Boadella ja fa un anys amb Els Joglars, que la història oficial l'escriuen els vencedors. I que ell era un perdedor. L'obra la vaig poder veure al Teatre Romea de Barcelona, un teatre que va ajudar a recuperar i rellançar el 1967 Joan B. Cendrós, la figura satiritzada en aquell muntatge.
És una tecla més de les moltes que va tocar Cendrós, com a mecenes i activista cultural. Un dels cinc creadors d'Òmnium Cultural, repatriador d'edicions Proa, sempre amb un clar desig de recuperació i modernització de la nostra cultura. És clar que la sentència sobre qui escriu la història l'hem anat sentint i aplicada a molts altres relats, però justament el paper que ha jugat Joan B. Cendrós, i com ell molts d'altres, és poc conegut. Però ara tenim des d'una exposició al Palau Robert fins a una biografia, acabada d'aparèixer, i escrita per Genís Sinca: El cavaller Floïd. I és que com a empresari Cendrós és qui va revolucionar la cosmètica masculina als anys 30 gràcies al Floïd, la loció per a després de l'afaitat. Cendrós no es va arronsar davant del franquisme per exemple amb la mateixa creació d'Òmnium Cultural, que la llei del moment no autoritzava, i amb altres vistoses accions.
De fa poc hi ha un premi que duu el seu nom, i que aquest any ha recaigut en la traductora de Quim Monzó o de Josep M. de Sagarra, Carner o Rubert de Ventós a l'anglès: Mary Ann Newman. Aquesta nord-americana, directora executiva de Farragut Fund for Catalan Culture als EUA, forma part del Consell Consultiu del Diplocat, que integren un seguit de personalitats d'influència internacional i de diferents camps. També hi són Josep Carreras, Jordi Savall o Carme Ruscalleda, entre d'altres. També hi havia fins fa dos dies Sol Daurella, que no ha acabat de resistir la campanya en contra i el boicot contra la Coca-Cola, l'empresa que presideix a Europa. S'ha esbravat, perquè vegeu qui escriu la història.