opinió

Fires, ara més que mai

Les fires són un motor de l'economia que no pot aturar-se, i menys en temps de crisi

A les fires ens cal també no perdre de vista criteris d'eficiència

Avui dijous comença el XVI Congrés de Fires de Catalunya a la ciutat de Figueres, que, a més a més de capital catalana de la cultura, també serà la capital de les fires. El castell de Sant Ferran serà una fortalesa de conferències i debats per millorar la nostra formació, molt lluny dels seus orígens.

La gent que treballem a les fires del país tenim el sa costum d'acudir cada any a aquesta trobada, saludar-nos ben cordialment i anar per feina. Aquest any la conferència inaugural serà a càrrec de Josep Lluís Bonet, el president del consell d'administració de Fira de Barcelona. És important començar bé, i per això li hem demanat que arrenqui amb la conferència Nou entorn econòmic: què esperen de les fires les empreses i els sectors econòmics. Al congrés hi assisteixen executius de fires, tècnics, polítics municipals, proveïdors firals..., i tots tenim l'actitud d'una esponja: volem absorbir tots els coneixements que passegen per la sala. El programa del congrés té conferenciants de nivell i debat permanent en grups temàtics.

Diguem-ho ara: Catalunya és des de fa temps la primera en el rànquing firal per nombre de fires a tot l'Estat, i aquest any 2009 la previsió és de 439 fires, amb xifres de la Generalitat de Catalunya. Malgrat la crisi, un 6 per cent de fires més que l'any 2008. Una de cada 5 fires celebrades a Espanya es fa a Catalunya. Amb nombres definitius de l'any passat, de l'any 2008, les fires catalanes van tenir 52.000 expositors (que ja són expositors!) i quasi 11 milions de visitants (que ja són visitants!). Encapçalar els rànquings està molt bé, però fa falta més; és com anar primer en futbol però no jugar bé. A la Federació de Fires de Catalunya sempre hem parlat de buscar la màxima professionalitat, d'excel·lir, de millorar en tots els aspectes (des de l'atenció al visitant fins a la sostenibilitat).

Les fires són un aparador esplèndid, són un motor de l'economia que no pot aturar-se, i menys en temps de crisi. Els expositors no poden quedar-se a casa a esperar que acabi la tempesta, hem de sortir més que mai, ensenyar els nostres productes, explicar els nostres serveis..., i les fires permeten tot això. És cert que ara algunes vegades ens contracten un estand més petit que altres anys, o que podem baixar en nombre d'expositors, o que alguns sectors estan molt tocats, i ens fan patir. Però els organitzadors firals fem esforços en els preus de contractació i oferim els mateixos serveis. I el que també és interessant: hem creat primeres edicions de fires, hi ha fires que s'estrenen tot just aquest any: Low Cost a Fira de Barcelona, Fira de L'Esport a Fira de Girona, Aqua-tech a Fira de Lleida, Turisponent a Fira de Mollerussa, i moltes altres. Perquè les fires, moltes vegades amb el suport municipal, saben que fan de corretja de transmissió a tot un sector, i que és impensable en aquests moments una economia sense les fires com l'eina de màrqueting més important.

Per cert, alguns (no de fires) pensaven que amb internet totes les fires acabarien sent virtuals o quasi. La xarxa complementa la feina de les fires: pàgina web, inscripcions on line, actualitat de la fira de manera permanent..., però a la fira parlem molt, ens comuniquem molt..., es dóna atenció personalitzada. Les fires tenen un rol ben definit, i la xarxa li dóna eines per mantenir-lo.

Per una altra banda, algunes idees clau: no passa res si decidim deixar de fer una fira, hem de reinventar les fires constantment o explorar altres camins quan s'ha esgotat el que estem fent. A vegades ens resistim a fer-ho. No passa res. Tampoc no podem cometre l'error que tot siguin fires multisectorials: l'especialització vinculada als sectors emergents del nostre territori són cabdals per al futur firal.

En aquest 2009 tan pelut i per al proper 2010, no hem de deixar de pensar a innovar com la gran arma de les nostres fires, no se'ns pot aturar el rellotge, hem d'estar amatents a tot el que està passant, analitzar-ho, i buscar innovació. I permetin-me que també els parli d'eficiència. A les fires ens cal també no perdre de vista criteris d'eficiència: els màxims resultats amb els menors costos possibles. Com sóc gerent de l'empresa que gestiona Fira de Cornellà, tinc molt present l'eficiència i que s'han de racionalitzar els costos de les nostres fires.

Hem parlat una mica de fires, i d'això es tractava. Mentre vostès llegeixin aquesta Tribuna (espero!), jo seré al Congrés de les Fires de Catalunya de Figueres amb paper i bolígraf, com en els vells temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.