opinió

Canvis a la llei d'estrangeria

S'hi preveu un important enduriment del règim d'infraccions i sancions

El projecte de reforma de la llei d'estrangeria –que es troba al Senat des del passat dia 3 de novembre– introdueix modificacions que afecten 50 dels seus 71 articles. Així, tot i que les persones estrangeres podran exercir els drets de reunió i manifestació, associació, sindicació i vaga, sense disposar d'autorització d'estada o residència, la nova regulació que es fa del dret a l'assistència jurídica gratuïta planteja possibles dubtes d'inconstitucionalitat. Es proposa, ni més ni menys, que en els casos en què l'estranger recorri contra una ordre d'expulsió, de devolució o de retorn, la designació de l'advocat d'ofici (en els casos de justícia gratuïta) no sigui suficient per interposar el recurs contenciós administratiu un cop finalitzada la via administrativa. En aquest cas, pel fet d'ésser estranger en situació irregular es pretén que hagi de sol·licitar novament el dret a l'assistència jurídica gratuïta i deixar constància expressa de la seva voluntat de recórrer per via judicial... Tenint en compte que molts d'aquests estrangers són retornats als seus països d'origen, la reforma és abusiva i discrimina els ciutadans que volen accedir a la justícia gratuïta, convertint-se en un obstacle més perquè els advocats no recorrin per la via judicial contra les resolucions sancionadores que es dicten cada dia contra estrangers no comunitaris en situació irregular. És tanta la voluntat de limitar l'activitat dels advocats en defensa d'aquest col·lectiu, que recentment el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha començat a expedientar i multar els advocats que presentaven recursos a favor d'estrangers amb benefici de justícia gratuïta que havien estat retornats als seus països d'origen. Segons aquest tribunal, els advocats estan recorrent causes sense sentit.

Al projecte de reforma s'hi preveu un important enduriment del règim d'infraccions i sancions: el falsejament de les dades per a l'empadronament, amb o sense ànim de lucre, la simulació d'una relació laboral amb un estranger o les que tipifiquen els anomenats matrimonis de conveniència, seran ara infraccions. A més, es disposa un augment de les sancions econòmiques per a totes les infraccions. Es desprèn, doncs, un excés sancionador i una criminalització de l'immigrant en situació administrativa irregular. Hi ha també una restricció dels drets socials, ja que es limita l'accés a ajuts per a l'habitatge, en les mateixes condicions que els espanyols, als estrangers amb autorització de residència permanent a Espanya.

(*) Advocada col·l. núm. 2058 ICAG



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.