opinió

Pel rigor, la transparència, la legalitat, la bona administració... Per la democràcia

Els síndics i defensors locals som molt conscients del servei que assumim i del paper que ens correspon desenvolupar davant el repte d'assolir una administració més eficient, més justa i més transparent

Diguem-ho clar i fort: la gran majoria de les persones que treballen a l'administració pública i de les que estan en la política ho fan des de l'honestedat, amb la il·lusió de servir el veí

El municipalisme i la ciutadania, a escala local, han viscut i estan vivint uns dies molt durs: a les dificultats que moltes persones pateixen des de fa temps per la greu crisi econòmica hi hem hagut de sumar la decepció i el desànim provocat pels diversos casos de presumpta corrupció que, a diferents nivells institucionals, han estat denunciats i, malauradament, s'han fet un lloc destacat als jutjats i als mitjans de comunicació d'arreu del país. Certament els sentiments d'avui, de tots nosaltres, són contradictoris.

Però diguem-ho clar i fort: la gran majoria de les persones que treballen a l'administració pública i de les que estan en la política ho fan des de l'honestedat, amb la il·lusió de servir el veí i també, per què no dir-ho!, des de la utopia de voler transformar la societat.

I ho afirmem rotundament perquè els síndics i defensors locals treballem cada dia amb les queixes de la ciutadania, vetllant pel compliment i respecte dels seus drets i supervisant el funcionament de l'administració municipal. I això ens permet solucionar problemes, rescabalar greuges i col·laborar en la millora d'aquesta administració. Però ens permet també veure, alhora, els milers d'actes administratius i decisions que es prenen correctament, per l'interès comú i des del màxim respecte a la legalitat i la ciutadania.

I és per això que no podem deixar-nos atrapar pel desencís o la tan sonada desafecció. Perquè volem –i necessitem– ser optimistes i positius amb el treball que tenim per davant i amb el futur dels nostres pobles i ciutats. Perquè l'exigència de la nostra pròpia societat amb el benestar de tots és cada cop més intensa i més ferma. Perquè la ciutadania reclama als responsables polítics –i a tots els servidors públics– un compliment excel·lent i òptim de les seves obligacions i compromisos.

Perquè avui, de nou, ens cal refermar el nostre compromís i confiança en el treball i la dedicació que una gran majoria d'homes i dones, treballadors, funcionaris i responsables polítics de totes les opcions polítiques fan des dels serveis públics, ajuntaments i institucions d'arreu del nostre país des del rigor, la transparència, la legalitat i la bona administració, des de la quotidianitat del seu treball, des del silenci i l'efectivitat de la seva feina.

Els síndics i defensors locals som molt conscients del servei que assumim i del paper que ens correspon desenvolupar davant el repte d'assolir una administració més eficient, més justa i més transparent. No som «la solució» però podem formar part d'un camí compartit envers les millores si tots hi sumem –la societat civil, la ciutadania i els mateixos responsables polítics– per avançar cap a una bona i millor administració.

Necessitem ser crítics i necessitem depurar les responsabilitats que calguin. Que la justícia faci el seu camí, sense dilacions i amb la màxima celeritat. Que l'administració –totes les administracions– revisi i assumeixi les responsabilitats que pugui tenir en cadascun dels casos. Però necessitem també un tractament seriós i responsable d'aquests temes tan importants per a una societat que sap condemnar el delicte sense la nociva ajuda d'un sensacionalisme simplista i demagògic.

I que cadascú de nosaltres, especialment avui, Dia dels Drets Humans, renovi el seu compromís pel que és patrimoni de tots: la cosa pública, per sobre dels nostres interessos personals i partidismes. És massa important i ens hi juguem massa per no fer-ho així.

(*) Josep Escartín, president del Fòrum SD, fòrum de síndics, síndiques, defensors i defensores locals de Catalunya, i síndic de greuges de Sabadell, i M. Glòria Valeri, vicepresidenta i síndica de greuges de Vilafranca del Penedès. En representació dels síndics, síndiques, defensors i defensores locals de: Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Badalona, Barcelona, Cambrils, Cornellà, Figueres, Gavà, Girona, Granollers, Igualada, la Pobla de Mafumet, la Seu d'Urgell, l'Escala, Lleida, Manlleu, Mataró, Mollet, Palamós, Reus, Ripollet, Rubí, Sabadell, Salt, Sant Boi, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Jaume d'Enveja, Sant Jordi Desvalls, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona, Terrassa, Tiana, Tortosa, Ulldecona, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Vallès i Vilanova i la Geltrú, i síndics agregats de: Gandia, Palma de Mallorca, Paterna, Segòvia, Vigo i Vitòria-Gasteiz



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.