de set en set

Escalfament innocu

Les plantes utilitzen més eficientment l'aigua davant d'una major concentració de CO2

Un grup de científics constata que amb més concentració de CO2 –la que es calcula que hi haurà l'any 2050 si no s'actua contra el canvi climàtic– els cereals i altres plantes creixen més ràpidament, a la vegada que consumeixen menys aigua. Sembla el guió d'una versió moderna de la pel·lícula El dormilega –en la del 1974, un Woody Allen que té un restaurant de menjar sa es desperta al cap de dos-cents anys i li expliquen que, contra les creences del segle XX, inflar-se de pernil i fumar és bo per a la salut–, però no, és un descobriment real i actual, que relativitza els efectes perniciosos de l'escalfament del planeta. Un equip de l'Institut Federal d'Investigacions Agràries, Forestals i Pesqueres Heinrich von Thünen d'Alemanya, va presentar ahir els resultats d'un experiment que va consistir a gasejar durant anys un camp on van cultivar ordi, blat i remolatxa sucrera amb la concentració de diòxid de carboni que es calcula que hi haurà l'any 2050 si no es fa res: les plantes produeixen entre un 10 i un 15 per cent més de biomassa i emeten a l'atmosfera entre un 5 i un 20 per cent menys d'aigua, a més d'elevar-se la humitat del sòl. La conclusió dels científics és que les plantes utilitzen l'aigua de manera més eficient davant d'una major concentració de CO2, dada a tenir en compte, ja que en el futur es preveuen més períodes de sequera. En una altra prova, amb blat de moro energètic (que creix més ràpidament encara que pugin les temperatures), han constatat que amb una concentració de CO2 com l'actual la reducció de biomassa en època de sequera és dos terços inferior si s'eleva la dosi d'aquest gas.

És una sort que el protocol de Kyoto sigui paper mullat i la cimera de Copenhaguen naufragui. La humanitat s'estalviarà invertir molts milions per a res, un cop demostrat que les plantes –el nostre menjar– s'adapten a tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.