Opinió

Vuits i nous

Companys i el 155

“Quan escric, o hi ha independència o s’ha aplicat l’article famós

L’hora tardana en què es va convocar ahir, dimarts, la compareixença del president de la Generalitat al Parlament i el fet que en acabat tingués un compromís que demostra fins a quin punt soc un desastre de periodista, fa que escrigui aquest article, i el publiqui, sense saber si la independència va ser declarada o si Puigdemont ha seguit els passos del seu antecessor fa 83 anys, com va amenaçar un portaveu del PP. Fem restes. Fa 83 anys Companys, l’“antecessor”, va ser empresonat pels fets del 6 d’Octubre de 1934. Sempre és una tranquil·litat. En fa 77 –es compliran diumenge– va ser afusellat. De moment doncs, segons el portaveu, Rajoy no és Franco. Es limita a ser Lerroux, paper que li disputa Albert Rivera. Al final Companys va ser afusellat per Franco a l’octubre, també pels fets de l’octubre d’uns anys abans. No han amnistiat mai Companys ni li han volgut revisar el consell de guerra per mantenir viva la jurisprudència, per si els en sortia un altre.

O potser quan això es publiqui ja estarem sota la vigència de l’article 155 de la Constitució. Fins i tot els que no s’han llegit mai el text sagramental saben l’existència d’aquest article. Divulguen més el que retalla les llibertats que els que les garanteixen. Ara escoltava, sense tenir-ne cap ganes, Albert Rivera, el nostre segon Lerroux. Es multipliquen, com els germans Creix. La “x” té una cosa d’inquietant. Donava urgències al primer per aplicar l’article dissolvent com més aviat millor perquè en política les dilacions no són mai bones. S’han passat anys, ells dos i els altres, dilatant i negant-se a executar una solució que hauria economitzat conflictes, diners i ranxo per a la policia, una solució que tenien a mà i que mig món diu que haurien d’haver activat: un referèndum acordat.

Ara volen eleccions a Catalunya per saber quants independentistes hi ha i quants no. No els valen els resultats de les anteriors perquè no són els que ells voldrien. Les eleccions les convocaria Rajoy, no Puigdemont, que estaria darrere les reixes. Ja deixarien concórrer els partits que duguessin al programa el compromís d’una declaració d’independència? Em fa l’efecte, per com el celebren, que l’article 155 és molt restrictiu. Ja deixarien presentar-s’hi la CUP, a qui equiparen amb un grup terrorista? Tancarien TV3?

L’escriptor Jordi Puntí diu que fa dies que no es pot concentrar. Els escriptors no escriuen, els cuiners no recorden si ja han tirat la sal, els telefonistes no passen les trucades, les tesis queden a mig fer, els fumadors encenen el cigarret pel filtre, jo prenc compromisos a deshora... Fins quan volen allargar la situació que es podria haver resolt fa sis anys sense tancar ningú a la presó ni mantenir-nos en aquesta agressió sense assistència?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia