Opinió

Vuits i nous

Segon dia de la República

“Les eleccions les convoca el president 130, no hi ha 130 bis

Doncs sí que comencem bé. Dissabte, segon dia de la República, i no trobo de bon matí el diari a la bústia. Jo estic subscrit, de pagament, al diari on escric. La casa té per norma no regalar res, i així s’explica també el seu èxit. Què ha passat? Rajoy va destituir ahir el govern de la Generalitat i una pila de càrrecs subalterns que en depenen. Va destituir també Trapero, l’estimat i eficaç major dels Mossos d’Esquadra. Ha igualment segrestat el diari més independentista dels que es fan i es desfan? Vaig d’urgència al quiosc i em tranquil·litzo: el diari és allí fent pila. Vi-cent Partal sempre ha dit que el primer o el segon dia de la independència no notaríem res d’especial: els forns obririen com cada dia, la gent sortiria per anar a la feina o passejar, els pares durien els nens a l’escola i si fos època de bolets, com ha estat el cas, la gent sortiria a buscar-ne. Anant i tornant del quiosc he vist confirmada l’asseveració de Partal, encara que sigui dissabte i no hi hagi escoles on portar els nens. Molt bé, però i el meu diari? Potser el repartidor s’ha emocionat... Alguna anomalia hi havia d’haver, i la dono per bona, perquè es notés que no és una dia del tot normal.

Rajoy va assumir ahir la presidència de la Generalitat. En Jordi Armenteras, presentador del programa 8 al Dia de 8TV, em va preguntar: “És Rajoy el president 131è?” Vaig explicar que l’any 1934, quan es va destituir Companys, els successors imposats per Madrid no van entrar ni han entrat mai en el còmput. Només són presidents de la Generalitat, en l’època moderna, els elegits democràticament. Rajoy i tots els càrrecs que vulgui nomenar són uns usurpadors. Diu que convoca eleccions per al 21 de desembre, vigília de la Lotería Nacional. Les eleccions, perdoni, només les convoca el president de la Generalitat 130. No hi ha 130 bis. De totes maneres ja ho veurem. Ja veurem si els partits que des d’ahir viuen en la República Catalana accepten concórrer a les eleccions “autonòmiques” fraudulentes. Com diu un enginyós pel Twitter, encara riurem veient la Guàrdia Civil posant urnes per força. Ens esperen dies de resistència i de resoldre molts dilemes. La funció no s’ha acabat, i em veig incapaç, com sempre, de fer pronòstics. Per demà hi ha anunciada querella contra Puigdemont, amb petició de presó. Es pot anar així, a unes eleccions “normals” que han de restablir la “normalitat”?

Als balcons de les cases i a la capçalera d’alguns edificis públics la bandera estelada ha estat desplaçada aquest matí per la catalana de sempre. Venen a dir: “No som independentistes, som independents.” El meu balcó és el de cada dia i no s’hi observa cap canvi: la bandera, sempre la catalana dels independents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia