opinió

Immigració: que no t'enganyin (1)

No ens poden enganyar amb discursos populistes sobre la immigració

El tema de la immigració dóna per molt, i per molt més que donarà, especialment en un municipi com Salt. I no és estrany, perquè uns canvis demogràfics d'aquesta magnitud no són una simple anècdota. La qüestió és si se'n parla per solucionar les problemàtiques socials que porta associades, o perquè alguns se n'aprofitin pels seus propis interessos.

La darrera notícia que ha sortit és la decisió de l'Ajuntament de Vic de no empadronar els que no tenen papers. D'opinions se n'han expressat moltes i de criteris, pocs: de si és legal, de si no ho és, de qui és la competència... Els que intenten aprofitar les problemàtiques del fenomen migratori pels seus interessos particulars ens vendran que d'aquesta manera totes les persones provinents de la immigració marxaran, o que no en vindran més, o alguna cosa així.

Si no volem deixar-nos enganyar tan fàcilment, anem a veure què comporta i què no comporta una mesura d'aquest tipus:

D'entrada cal dir que el que porta unes persones amb pocs recursos econòmics (provinguin de la immigració o no) a un municipi o un altre és la facilitat d'accedir a un lloc per viure. És a dir, la disponibilitat d'habitatge i el preu. Un altre és la proximitat a un lloc on es pugui trobar feina. I un tercer, en el cas de les persones immigrades, acostuma a ser els contactes que tinguin amb els que han vingut abans (des de familiars a amics d'un mateix poble d'origen, etcètera). Aquests serien els factors principals, i no tenen cap relació amb el tema de l'empadronament que planteja l'Ajuntament de Vic.

Anem al que sí que pot comportar una mesura d'aquest tipus. D'entrada, una major falta de dades d'un ajuntament per poder planificar adequadament actuacions per encarar les problemàtiques socials que té el seu poble. Un augment de persones simplement no comptabilitzades per cap costat. I aquest fet pot tenir múltiples repercussions: per exemple, nens i joves en edat d'escolarització obligatòria vagant pels carrers en comptes de ser a classe. No cal ser gaire imaginatiu per pensar què poden estar fent pel carrer i quin futur se'n pot esperar.

Nosaltres no hem estat mai dels que responen a les problemàtiques existents amb el discurs de l'enriquiment mutu, del país de coloraines o coses per l'estil. Això ho deixem per a la pijeria progre. Però tampoc no ens trobareu en el discurs xenòfob d'aquells que en realitat no volen arreglar res sinó només aprofitar-se de la situació per captar vots.

És evident que una mobilitat de població com la que tenim a Salt –on allà d'on en marxa un se n'hi posa un altre amb pitjors condicions de precarietat– només porta a la degradació i a les situacions de marginalitat social com les que estem vivint. És per això que ja fa molts anys que reclamem que la principal prioritat és millorar la qualitat de Salt, sobretot d'aquelles zones més degradades o en procés de degradació. Aquelles zones que ja van néixer amb un dèficit de serveis, d'equipaments, de zones verdes, amb una elevada densitat de població, etcètera. Moltes de les persones que van anar a viure a aquests barris, persones que van anar prosperant amb els anys, no n'haurien marxat si el barri hagués prosperat amb elles. I la mobilitat que hem patit, per tant l'entrada accelerada del fenomen migratori, seria molt menor.

Encara tenim el repte d'intervenir amb polítiques que siguin transformadores de veritat per revertir aquesta situació i aconseguir fixar la població. L'aposta és millorar els nostres barris, els centres educatius, els espais públics, etcètera. Es tracta de plantejar el creixement en termes de qualitat i no de quantitat com s'ha fet fins ara. Es tracta de millorar la qualitat de vida dels que hi vivim. Per tant convé no deixar-nos enganyar amb discursos populistes sobre la immigració i començar un camí diferent del que s'ha seguit fins ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.