opinió
Sarrià de Ter 2000-2010
L'excel·lència universitària i la difusió del patrimoni són dues de les potes del futur
Els pobles que avancen són els que saben canviar el seu rumb per adequar-se a les circumstàncies de cada moment. La visió de futur i la capacitat d'adaptació és el que fa que les debilitats es transformin en oportunitats. Les pors, en certeses. Ara fa una dècada, Sarrià de Ter va saber aprofitar una conjuntura favorable per variar la seva situació i millorar les seves perspectives. Vam ser capaços de convertir allò que a priori era negatiu, la desindustrialització, en quelcom positiu. Va ser un clar pas endavant. A l'entorn d'una N-II que s'humanitzava creixia urbanísticament el poble. Canviàvem la cara que no ens era favorable per un espai més amable.
Avui, deu anys després, i amb una crisi econòmica i dificultats socials evidents, ens toca fer un nou salt. Entrats de ple al segle XXI els canvis han de ser més agosarats, encara. Perquè durant aquesta passada dècada, de la mateixa manera que ho feia el nostre paisatge, la societat ha anat canviant. Ens cal tenir la clarividència i l'esperit de treball necessaris per trobar les receptes noves i profundes que ens faran encarar el futur amb més garanties que mai. En els darrers temps hem començat a fer un esforç important per dibuixar aquest nou full de ruta. Amb els elements que ens ajudaran a sortir reforçats i amb millors perspectives que quan hi vam entrar. I això no és retòrica. No és un discurs. Són realitats.
Just fa mig any, signàvem amb la UdG i la Generalitat el conveni en virtut del qual el campus de Ciències de la Salut s'ubicarà a Sarrià. Aquest serà un punt de referència. Un espai que ens posa al mapa i que generarà no només una activitat acadèmica potent sinó les sinergies per dinamitzar l'entorn. Al sud del nostre terme es consolidarà un pol d'atracció internacional que és la prova que formar part de l'àrea urbana de Girona també pot significar rebre equipaments de primer ordre.
Sarrià de Ter és un punt estratègic i això no és nou. De fet, des dels primers assentaments romans el nostre espai s'ha revelat com a un punt geogràficament transcendent. I aquest és el paper que volem reivindicar. Sarrià ha estat terra de pas, per on ha transcorregut la història. Amb les excavacions arqueològiques de la vila romana del Pla de l'Horta i la necròpolis visigoda posem de manifest el nostre passat. Posem en valor un patrimoni històric, fins ara ocult, i generem un altre punt d'interès local i supramunicipal.
L'excel·lència universitària i la difusió del nostre patrimoni són dues de les potes fonamentals del que ha de ser el Sarrià de Ter del futur. Juntament amb un altre projecte, el més recent però també igualment poderós: el Centre d'Acollida de Visitants Comarcal. Una inversió de prop d'un milió d'euros feta pel Consell Comarcal i els fons FEDER de la UE, per crear un equipament preparat per rebre més de 30.000 visitants a l'any. Es tracta, doncs, d'una nova infraestructura que serà l'aparador del Gironès. El centre d'acollida s'ubicarà just al costat de la nova biblioteca municipal (prevista per a aquest any) i l'auditori. En conjunt, un nou i potent motor d'activitat en una avinguda de França que, de mica en mica, va canviant la seva fisonomia de carretera per esdevenir la veritable columna vertebral de Sarrià. Un eix comercial i de serveis.
Fem passos que ens acosten a l'ideal que sempre ens hem plantejat: un Sarrià que mantingui els valors de ser un poble i alhora gaudeixi dels serveis d'una àrea urbana. Consolidem una idea clara del municipi que volem i ens procurem les millors eines possibles per afrontar els dies que vindran. En definitiva, fa una dècada es va canviar la imatge de Sarrià de Ter; ara fem un nou pas i en canviem el destí.