l'encaix

Cinc pelat

La baixa valoració del govern i de la classe política no és cap bona notícia. El país no estima els polítics, potser perquè tampoc no se sent estimat per ells

El darrer sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió és contundent i expressa clarament el sentiment de la ciutadania davant el comportament de la classe política, amb una mostra d'insatisfacció molt important que, a més a més, va en augment. Quasi un trenta per cent dels catalans creuen que l'actuació política és un desastre i esdevé un problema per al país, un percentatge que s'ha quadruplicat en el darrer trimestre, segurament per l'efecte dels importants casos de corrupció que s'han destapat durant aquest període. La gent no creu en qui els governa i està tipa del que considera un engany i una manca d'ètica.

D'altra banda, aprova amb un cinc justet la gestió del govern de la Generalitat, en una valoració també descendent que aconsegueix mantenir-se en la línia de flotació (5,01 sobre 10) gràcies al suport dels votants socialistes. Fins i tot els votants d'Esquerra, formació englobada en el tripartit, suspenen l'actuació del govern i creuen que no sap solucionar els problemes del país. No cal dir que l'ombra convergent és allargada i el cinc pelat no significa, ni de bon tros, un empat en preferències.

La baixa valoració del govern i el qüestionament de la classe política no és cap bona notícia. El país no estima els seus polítics, potser perquè tampoc no se sent estimat per ells; el desànim és generalitzat, i un de cada tres electors pensa que la classe política resulta un dels grans problemes de Catalunya, quan la seva honestedat és qüestionada i fins entre ells es qualifiquen d'inútils. A més, en les respostes a altres preguntes de l'enquesta, es dedueix que els catalans tampoc no confien en altres alternatives, ja que la seva desconfiança és per tots. A l'entrada d'un ampli període electoral, preocupa aquesta baixa valoració de la classe política, que podria conduir a una brutal abstenció o a una molt més preocupant desviació cap a estranyes aventures de govern. Des de la responsabilitat dels que usem tribunes d'opinió, potser hauríem d'entrar en una fase de reflexió positiva i parlar dels molts polítics que dediquen hores i esforços al bé del país, sacrificant vides personals, familiars i professionals a favor d'una societat més endreçada, però la realitat imposa imatges i fets gens edificants, encara que siguin minoritaris. El repte és recuperar la confiança i l'acció de bon govern, i trencar, en direcció ascendent, aquest cinc pelat que no convida a l'esperança. Volem parlar bé dels polítics i del seu ferm treball, però...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.