de set en set

Matar l'autonomia

Veïns, Parlament i govern reclamen «autonomia municipal, sí, però dins un ordre»

Amb la polèmica sobre la possible instal·lació d'un cementiri de residus nuclears a Ascó s'ha obert un debat sobre l'autonomia municipal que, si triomfen els opositors, pot acabar fent ingovernable el país. L'Ajuntament vol apuntar-se al concurs que ha organitzat el govern estatal per decidir on posa una infraestructura, i els municipis veïns s'hi oposen dient que no és un problema municipal sinó comarcal, argument perillosíssim perquè se suposa que a partir d'ara actuaran a l'inrevés: abans d'aprovar una nova urbanització o una nova zona industrial o una piscina coberta, preguntaran als ajuntaments veïns, i si aquests s'hi oposen –perquè no volen que la comarca s'ompli de pixapins, perquè no volen trànsit de camions, simplement perquè no els dóna la gana...– ho deixaran estar.

Però la cosa s'embolica més, perquè a la teoria d'«autonomia municipal, sí, però dins un ordre» també s'hi ha apuntat el president del Parlament, que ha enviat una carta a l'alcalde dient que hi ha temes que afecten la salut, el medi ambient i les persones que depassen els àmbits local i comarcal. S'ha cobert de glòria, Ernest Benach, perquè si el cementiri és tan perillós el que ha de fer és enviar la carta a Rodríguez Zapatero perquè no el posi enlloc (i pregar que Catalunya mai no sigui independent, perquè en algun lloc hauríem de posar els residus de les nuclears catalanes).

I el que decididament paralitzarà el país serà la generalització de la manera de respectar l'autonomia del govern català, que estudia si els regidors favorables al cementiri són incompatibles perquè tenen familiars treballant en les centrals nuclears. No donarà l'abast a impugnar acords dels ajuntaments de mig país, on és impossible trobar un regidor que voti una reforma urbanística i no tingui cap parent promotor, paleta o amb terrenys requalificables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.