pont aeri

Respecte ciutadà

D'aquí a l'estiu és difícil un consens sobre la llei electoral

Catalunya és una nació sense llei electoral i, tot i les bones intencions del Parlament perquè n'hi hagi, ara mateix el més calent és a l'aigüera. Cada partit polític vol la seva i és difícil trobar consens a la ponència parlamentària per una llei que serviria per poder madurar democràticament. Entre d'altres coses, a la llei s'hi podria incloure limitacions de mandats, llistes obertes, una proporcionalitat diferent i fins i tot que governi el candidat més votat... Una llei que fóra pensada per al nostre país i que servís per augmentar el crèdit democràtic i potenciés les ganes de participar. Ara mateix tot indica que d'aquí a l'estiu és difícil un consens per la llei electoral. Haurà estat un somni que no anirà més enllà de convertir-se, com des de fa trenta anys, en un desig. No hi haurà llei electoral, mentre que la nostra benvolguda i apreciada democràcia té algunes llacunes que s'haurien de revisar.

Tot i la seva legitimitat, costa entendre que nou regidors de l'Ajuntament d'Ascó (Ribera d'Ebre) puguin decidir que el seu poble sigui candidat per acollir un magatzem de residus nuclears. Davant d'una decisió d'aquestes magnituds seria raonable que els seus mil cinc-cents habitants fossin autoritzats a fer un referèndum per votar allò que més els convingui. El nostre país no té autorització perquè, com tantes coses, és competència del govern central donar el vistiplau perquè hi hagi un referèndum per preguntar quelcom tan important, que afecta tota una comarca i tot un país. No passaria res per preguntar: «Vostè vol un magatzem nuclear?» Com de segur tampoc no passaria res per preguntar: «Vostè vol que vinguin més emigrants?» I d'altres qüestions d'elevat interès general com: «Vostè vol la independència de Catalunya?» És molt probable que aquesta legislatura tampoc no hi hagi una llei de consultes populars i aquestes preguntes només es podran fer sense que serveixin per res i en un to festiu.

Caldria aquest respecte ciutadà, perquè el procés normal per decidir tot el que envolta a l'energia nuclear es decideix a Madrid, en concret en el CSN (Consell de Seguretat Nuclear), i l'única cosa que han fet els regidors i l'alcalde d'Ascó amb molta valentia és donar facilitats a qui ha de prendre la darrera decisió. Una decisió en què tots els partits majoritaris haurien de tenir les idees més clares. Perquè ara mana Montilla i un altre dia pot governar Mas. Com ara governa Zapatero i més endavant ho pot fer Rajoy. Més claredat des dels partits polítics per evitar que els alcaldes hagin de passar un mal tràngol perquè els partits estan a favor o en contra de les centrals nuclears segons bufa l'electorat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.