Opinió

Vuits i nous

Reflexió moderada

“Rajoy i els altres m’haurien d’agrair el meu vot independentista

Soc tan moderat, que demà votaré independentista. Rajoy m’ho hauria d’agrair. Si el meu vot contribueix al triomf dels “meus”, el president del govern espanyol se sentirà obligat a buscar una solució al “problema català” persistent que el neguiteja i no el fa gaire presentable al món. S’hi sentirà obligat ell o qui vingui darrere seu, sigui del partit que sigui. Hauran de posar en funcionament el diàleg i la negociació, que són les virtuts que els moderats apreciem. Dono per descomptat que els “meus”, fins i tot els més excitats, són partidaris d’aquestes virtuts. No sempre les han practicades però em fa l’efecte que per aquest mateix motiu i per les conseqüències catastròfiques que la imprudència ha generat els han convençut de corregir l’estratègia.

En canvi, si guanyen Rajoy o els partits que són del seu perfil “unionista”, “constitucionalista” o com en vulguin dir, el “problema català” subsistirà per molt que momentàniament el donin per resolt o pretenguin aplicar sobre els “vençuts” les mesures coercitives que ja apliquen amb furor. Les eleccions no sempre són un talismà ni la peça fonamental d’una democràcia, com de vegades ens volen fer creure. En són la prova els pactes que després se’n deriven. Pactar, dialogar... Rajoy i els altres fingeixen no saber-ho, però el vot útil, també per a ells, és l’independentista. Els problemes no es poden amagar i fer com si no existissin. Els problemes s’han d’exposar a carn viva. Ja els han tingut en exposició durant anys i només han aplicat la força de la justícia i l’altra. Un dia hauran de reaccionar, i pot ser que les eleccions de demà els facin desvetllar, sempre que triomfin els independentistes. Que no vol dormir tranquil, Rajoy? Que no té ganes d’acabar el mandat amb serenor? Naturalment no espero d’ell que s’acomodi a una declaració d’independència. Dialogar, negociar, recuperar les institucions perdudes, aprofundir el govern, acceptar el pensament i l’acció independentistes...

Rajoy insinua que si el govern que demà resulti no és del seu gust, seguirà aplicant l’article 155. Els “unionistes” o “constitucionalistes” no se n’escandalitzen. Ho deuen trobar correcte. Amb aquestes tècniques seductores tan estranyes i agressives ens volen convèncer? Els moderats només tenim una opció. El 155, amb aquest nom o un altre, faria el mal definitiu amb una derrota de l’independentisme, no amb la seva victòria.

Si en el fons volem el bé a Rajoy... Demà, el partit Ciutadans el superarà. Diuen que pot ser el més votat de tots. Els independentistes no ho diem, però voldríem que alguns dels vots de Ciutadans anessin al PP per no fer tan ostentosa i perillosa la seva victòria. Amb gent moderada i generosa com nosaltres no es vol entendre Rajoy?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia