Opinió

Vuits i nous

Reis i república

“Què volen que faci Junqueras? Renunciar a la política?

Tot s’aprofita, deia Pere Calders, escriptor que va situar en aquests dies nadalencs alguns dels seus contes més celebrats, i els jutges dels quals depenia la llibertat o l’estada a presó d’Oriol Junqueras van aprofitar ahir la vigília de Reis per allargar la pena carcerària al republicà. Tot s’aprofita i res no passa perquè sí. “I mentrestant, el tal Urdangarin, que té sentència ferma de presó, passejant-se per Roma”, indiquen alguns. La reialesa, ni que sigui consort o patge, no entra a presó. O és que això és una república? O és que hem d’empresonar reis, patges o consorts en dia de Reis? Els reis, consorts i patges no cometen crims de lesa majestat. Aquests crims, com els de lesa unitat d’Espanya, que compten molt més que la bagatel·la de la corrupció, van a càrrec dels que proclamen repúbliques. Els Reis d’Orient són uns impostors, però són inofensius i d’un sol dia i la policia facilita que puguin passar. Fins i tot els republicans els accepten. Oriol Junqueras no ha pogut passar el dia de Reis amb els fills.

Es veu que el líder republicà va assegurar als jutges que no reincidiria. Els jutges, que coneixen la història de Galileu amb més suspicàcia, no se’l van creure. “Eppur si muove.” Què més ha de fer? Besar un exemplar repujat de la Constitució? Vestir-se de sarja i esclop i anar a fer penitència pels camins polsosos? Passejar el rei d’Espanya a collibè? Renunciar a la política? Acaba de fer un gran paper a les eleccions. Centenars de milers de catalans el van votar. Els jutges s’hi han mostrar insensibles. Alguns esperaven que el govern de Mariano Rajoy intercedís perquè fos alliberat. “Rajoy no té facultat per ablanir els jutges”, han dit alguns. Bé que segons tots els indicis la va tenir en sentit contrari: perquè fiquessin Junqueras i uns quants altres a la presó. El seu alliberament hauria facilitat que les tres forces independentistes formessin govern. Mariano Rajoy, que va sortir de les eleccions més que derrotat, derrotadíssim, i que de cap manera desitja un govern d’independentistes, no ha de fer res per facilitar res. De vegades sembla que encara creiem en els Reis com els nens que aquests dies han fet cua a la plaça de més amunt de casa per lliurar la carta als patges. Els enviats dels Reis pregunten als nens si s’han portat bé. El rei Felip ens va comminar a fer-ho amb una esbroncada monumental. Han de ser els jutges més benèvols? Del rey abajo, niguno.

Junqueras no sortirà de la presó, el president Puigdemont no podrà tornar de Brussel·les... Que tots dos facilitin la formació d’un govern amb altres persones. Un govern que governi, un govern fort per la força de les urnes que haurà de recuperar també el que hem perdut i anar al rescat de presos, ostatges i exiliats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia