plaça major

El millor sistema

Catalunya necessita una llei electoral

Catalunya necessita una llei electoral i s'ha compromès a canviar el sistema vigent que eviti les flagrants irregularitats i injustícies: IU, per exemple, ha obtingut en 2006 quasi un milió de vots i té dos parlamentaris, i CiU en té uns 700.000 i en té 10. I no diguem el que costa un escó a Barcelona i el que costa a Sòria.

Es parla del sistema Hare-Niemeyer, utilitzat actualment a Alemanya, i és sense cap dubte el millor. I per diverses raons: la primera perquè és el més proporcional, i la segona perquè cal un doble vot: una llista de partits tancada i bloquejada, i un vot directe i personal, uninominal i per majoria simple, que impedeix un segona volta com a França. Hi ha, doncs, dos vots en la mateixa butlleta: per a un candidat individual i per a una llista de partits del land respectiu, amb un llindar de 5% per facilitar la governabilitat del país evitant la proliferació de partits i promovent la convergència ideològica o la desaparició de partits. Es diu «sistema proporcional personificat».

Niemeyer i el Hare vénen a ser el mateix. Niemeyer funciona multiplicant el nombre de vots obtinguts pel total d'escons de la regió o land de què es tracta, i es divideix pel nombre de vots emesos. I en el sistema Hare es divideix el nombre de vots vàlids pel nombre d'escons. Tant en un com en l'altre es calculen els vots sobrants, si cal, per completar la llista.

Si una regió té 31 escons i s'han emès 36.000 vots i un partit ha obtingut 18.900 vots, la fórmula Niemeyer funcionarà així: 18.900 x 31 dividit per 36.000 vots emesos dóna 16,275 (o sigui 16 escons i 0'275, les restes a comparar), i per tant un altre escó, potser.

El sistema Hare requereix primer obtenir la quota (total vots = 36.000 : 31= 1.161 serà la quota de referència). Si dividim 18.900 (vots vàlids) per 1.161 (quota) = 16,279, obtenim 16 escons. Si volem calcular els vots perduts és millor que multipliquem la quota pels escons obtinguts i ho restarem dels vots totals (o sigui: 1.161 x 16 = 18.576 –vots realment comptabilitzats– menys els vots totals, 18.900 = 324, que són els vots no comptabilitzats. Hem de fer una llista i triar les restes més grans si cal. És la forma més fiable per calcular les restes a comparar fins arribar al nombre exacte d'escons.

És un bon model, però falta que els grans estiguin d'acord a no perdre escons a favor dels petits, tot i que sigui més just, més proporcional i representatiu.

És evident que els grans prefereixen el sistema majoritari perquè porta al bipartidisme, i difícilment es resignaran, encara que sigui per augmentar la nostra qualitat democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.