Opinió

Vuits i nous

Més escorcolls

“En un mateix dia, la policia irromp a la Generalitat i a Òmnium

Sí, que un jutge condicioni qui ha de ser el president de la Generalitat és humiliant i intolerable, però em sembla que haurem de ser tolerants si no volem ser objecte d’humiliacions més acusades. La Guàrdia Civil es va personar dijous al Palau de la Generalitat per escorcollar-lo. Fa uns mesos, un conseller va impedir una personalització semblant fent valer la seva autoritat al portal de la casa. Dijous no hi havia conseller a mà perquè no tenim govern, i la Guàrdia Civil va entrar al Palau com si fos a cal sogre. “Como Pedro por su casa”, deuen dir ells i el jutge que els guia. Als portals, del cel o de la terra, només hi ha un Pedro, i és el que té les claus de la casa. On és el nostre Pere? Les claus del Palau de la Generalitat són en mans de personal subaltern que no pot plantar cara a jutges i policies. No és que jo cregui que si hi hagués hagut govern els agents no haguessin entrat igualment, passant per sobre del conseller o el president que els hagués anat a rebre, però la irrupció hauria estat més escandalosa. Tenim un govern o una presidència a Brussel·les que té la funció de denunciar a Europa i al món els abusos judicials, polítics i policials que l’Estat practica sobre l’expressió democràtica de Catalunya. Un govern i una presidència a Barcelona, no reforçaria aquesta denúncia quan fossin objectiu d’abusos i escorcolls? El govern de Madrid i la seva lleial oposició volen que Catalunya es regeixi amb un govern autonòmic. També l’escorcollarien? Si ho fessin, no quedaria encara més en evidència el seu caràcter repressiu? Hem de tenir un Pere a casa nostra.

El mateix dia van escorcollar Òmnium Cultural, entitat amb més de cent mil socis. Com diu Marcel Mauri, president en funcions –l’autèntic, Jordi Cuixart, és a la presó–, no hi ha cap entitat cultural a Catalunya, a Espanya i potser a Europa que en tingui tants. Ganes d’humiliar. Soc soci d’Òmnium de naixement. De naixement d’Òmnium, vull dir. Uns anys l’entitat em va contractar perquè fes classes de català a dues escoles. Va ser després d’un altre escorcoll i d’una clausura, aquests patrocinats per Franco. El govern de la Generalitat encara no havia pogut elaborar una llei que garantís l’ensenyament del català i Òmnium va fer de suplent momentani. La persona que coordinava els cursos s’ha allunyat d’Òmnium perquè pensa que Òmnium s’ha allunyat d’ell. Res a dir-hi. Ara: m’hauria agradat sentir-li una expressió de solidaritat davant aquest altre escorcoll. Òmnium també és el que havia estat. Amb més motiu hauria fet bonic que els partits de l’oposició haguessin anat a protegir les portes de la institució que aspiren a governar. Calla, que no volen passar per tumultuaris o sediciosos. Que faci, la Guàrdia Civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia