Opinió

Full de ruta

Merkel no és Rajoy

Merkel i Rajoy són tots dos de dretes, però la dreta espanyola és feixista; la dreta alemanya, no. La cancellera té l’oportunitat de fer passar Rajoy per l’adreçador

Perdoneu que insisteixi, però això nostre només es resol amb una aturada ininterrompuda del país, un col·lapse sostingut, una afectació seriosa de l’economia espanyola i, per extensió, europea. Carles Puigdemont és en mans alemanyes. El vertader cor d’Europa no és Brussel·les, és el despatx d’Angela Merkel, que ja no està en funcions. No ens confonguem, Merkel i Rajoy són tots dos de dretes, però la dreta espanyola és feixista; la dreta alemanya, no. Aquí van guanyar, allà van perdre. Europa és un club d’estats i s’ajuden entre ells, però entre ells també s’apunyalen. Ni Merkel és Rajoy ni la justícia espanyola és l’alemanya. I si us plau, no fem més analogies amb la Gestapo.

Independentment del que faci la justícia alemanya, amb Puigdemont a casa seva, Merkel té l’oportunitat de fer passar Rajoy per l’adreçador de la democràcia. Totes aquelles trucades i pressions secretes que va fer Berlín en ocasió de la repressió del referèndum de l’1-O perquè el president espanyol retirés la porra de l’equació poden tenir ara efectes polítics. La cancellera, que mana més que la Unió Europea –ella és la Unió Europea–, té l’oportunitat d’intervenir activament en la resolució d’un afer intern... europeu. Les portades dels diaris de tot el continent en van plenes.

En qualsevol cas, passi el que passi, la inflamació als carrers, no cal dir, pacífica, com no ho sabem fer d’una altra manera, a la catalana, ha d’aïllar infiltracions desestabilitzadores i ha de ser persistent i duradora, prou perseverant per permetre que alliberin els presos polítics, que puguin tornar els exiliats i ha d’arrencar l’acceptació per part de Madrid del resultat de les eleccions del 21-D. Les bases d’ERC segur que hi estan d’acord.

No poden empresonar la voluntat democràtica de més de dos milions de persones. La credibilitat que li quedi a Europa se la juga. Sabíem que no havia de ser fàcil, però no hi ha res perdut, està tot per guanyar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.