Keep calm
Guillem Agulló
L’11 d’abril de 1993. Dimecres vinent farà 25 anys exactes de l’assassinat de Guillem Agulló. La mort del jove independentista i antifeixista de Burjassot, militant de Maulets, es va produir a Montanejos a mans d’un grup d’extrema dreta espanyolista. L’autor material del fet, Pedro Cuevas, va ser condemnat a 17 anys de presó però només en va complir quatre. I se li va permetre posteriorment presentar-se a les eleccions dins una candidatura d’extrema dreta. I això malgrat que havia estat detingut de nou en una operació policial. La impunitat del nacionalisme espanyol, com es veu, no és cosa de la resposta al procés i ve de molt lluny.
L’assassinat de Guillem Agulló va causar un impacte emocional enorme en la societat valenciana, que de fet l’ha convertit en un símbol i el recorda sempre i de manera permanent. Dimecres s’inaugurarà als jardins dels Vivers de València un passeig dedicat a ell i la seua memòria. Com dedicat a ell i la seua memòria es va instituir un premi que atorguen anualment les Corts Valencianes. Premi adreçat a reconèixer “les persones i les iniciatives destacades en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d’odi”. Més enllà de les declaracions institucionals, però, músics, escriptors, associacions locals i grups de tota mena han retut homenatges a Guillem Agulló, la memòria del qual no han pogut fer desaparèixer els assassins i els còmplices dels seus assassins.
En aquests moments en què el Principat viu les conseqüències de l’arbitrarietat judicial i de la convivència de l’Estat amb el feixisme, la commemoració dels 25 anys de l’assassinat de Guillem Agulló hauria de servir per a posar en relleu que tot això que està passant ara no és circumstancial, sinó que respon a una política consolidada que en territoris com ara el País Valencià ja era evident des del minut u de la infausta Transició.