Opinió

l'escaire

El termòmetre de la desafecció

Els últims dies, quan ja es veia venir que la comissió parlamentària que havia d'elaborar una llei electoral catalana no arribaria a cap altre acord que no fos dissoldre's, vam sentir parlar molt de l'increment de la desafecció que el fracàs provocaria entre la ciutadania. No l'hem pas observat. Potser perquè ha coincidit amb el carnaval. Els ciutadans han plorat més per la defunció d'en Carnestoltes que de la comissió parlamentària. Fa l'efecte que, si no hagués estat perquè els polítics han insistit a parlar-ne, la comissió hauria tingut un enterrament molt més íntim que el de la sardina. I això que el president Montilla, més enllà de tota evidència política i fins i tot biològica, voldria revifar el cadàver. Hi insistim: no ens vulguin entabanar fent veure que aproven una llei electoral si, en realitat, només aproven dues o tres mesures menors, que això sí que seria lleig. Tenim la sensació que, aquests dies, la cèlebre desafecció sí que ha augmentat, però no per l'assumpte de la impossible llei electoral sinó per un altre.

Un conseller de la Generalitat fa unes consideracions clares, crítiques i per escrit. No hi ha dubte del que pensa, no és pas allò de les diferències d'interpretació. Les frases són diàfanes, concretes i, això sí, provocadores. El conseller no és pas cap criatura ni és una criaturada el que diu. Pot tenir més o menys raó, però la seva és una opinió fonamentada i, suposem, sospesada. Abans del dimecres de cendra és cridat a Palau per fer penitència. Les càmeres el filmen entrant al despatx presidencial. Una estona després, en surt. No du pas cendra al cap, però se situa davant els micròfons i, amb un gest convençut, sense tremolar-li la veu ni moure les celles ni alterar-se gens, afirma tot el contrari del que havia dit. Allò que era negre, és blanc. Allò que era crític, ara és canònic. Què ha passat a dins del despatx? Exactament no ho sabem, però es pot suposar. El conjunt de la seqüència ha durat sis dies, de dimecres a dilluns. Els qui controlen el termòmetre de la desafecció podran comprovar que, després d'aquests moviments, sí que ha pujat uns quants graus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.