Opinió

opinió

Ambient de Girona, on ets?

Girona no té en absolut vida nocturna

No parlem de l’ambient diürn, és clar. De dia, Girona ha assolit fa molts anys nom per un reguitzell de coses i situacions que l’han convertit en un pol d’atracció de turistes catalans, estatals i estrangers. La Girona vella, històrica i monumental, ben recolzada en un comerç actual creixent i actiu, i una restauració viva, renovadora, clàssica i actual a la vegada, portant-ne al lideratge mundial un, i en bons llocs a l’estatal i europeu d’altres. Difícilment es podia fer millor. Girona de dia té un nom ben guanyat. Ha costat tot el que va de segle i una o dues dècades del passat. I doncs: què els hi passa a les nits de Girona –és un dir!– que sols s’utilitzen per dormir? Deixant a banda un parell de llocs cèntrics en els quals hi ha una certa animació, la resta de gironins dormen santament, els estrangers s’encauen als hotels o al seu origen i pels carrers sols circulen alguns petits grupets de parla incerta, disposats a molestar a qui sigui. I de les sales de festes, bars musicals, alguns encertadament a l’exterior, què se n’ha fet? Del poc d’ambient nocturn que queda, sols com mussols, mitja dotzena d’emigrants escolten reggae i, això sí, l’última novetat musical: Y viva, España, de la qual tots saben la lletra. Fa ben bé vint anys que, pescant a l’exterior del dic artificial d’entrada de Santa Margarida a les dues de la nit, des d’on se sentia la música perfectament, van començar amb aquesta “meravella” i la van ballar i cridar tres quarts d’hora. En acabar el so, vaig veure que m’havia pixat totalment de fàstics. Com l’expliquen a casa seva els estrangers una animalada semblant?

Girona no té en absolut vida nocturna. En canvi segueix augmentant l’equipament amb establiments acreditats nacionals o estrangers. Ara, a Girona, es troba de tot, tot i tot. No cal viatjar per adquirir quelcom especial. Els ajuntaments han oblidat, o el que és pitjor, menystingut els costums habituals, estiuencs o no tant, dels joves desaparellats, de les parelles joves, casades o no, dels que cerquen l’aventura nocturna, ballant, cantant o tan sols movent l’ossamenta, al so d’aquest ritme sorollós actual, de dubtosa qualitat musicalment inexistent, però que el públic juvenil cerca i demana actualment.

Hom es pregunta: “Per què van deixar que les veles al sud de Girona, al llindar dels termes de Salt i Vilablareix, es fessin fonedisses? I per què van fer retirar les veles de l’interior de la Devesa, on sols podien molestar els pardals?” La distància nocturna de Girona a la Costa Brava centre és fàcil de fer i amb una bona campanya professional, no pas d’un afeccionat xitxarel·lo de torn, en un parell de temporades estiuenques estic segur que es podria reconquistar la massa juvenil i turística als estius i “la de casa i veïnats”, a l’hivern. Jo sempre he tingut manera de comunicar-me amb el jovent i crec no equivocar-me amb les afirmacions. Girona és ciutat privilegiada, poc explotada liberalment. O no?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.