la crònica
Noms propis a Salt
Aicha, Issa, Jannat, Aissatou, Firas, Maher, Adama, Hawa, Aissatou, Hafsa, Ayoub, Mohammed, Sedia, Ke, Maher, Abdalay, Rim, Fatoumata, Jinan, Omar, Aicha, Walae, Damanpreet, Umu, Inbrahim, Abdessamad, Laoutatou, Muhamed...
La Farga és una publicació editada a Salt, amb periodicitat mensual. Fa vint-i-nou anys que surt al carrer, i recull l’actualitat saltenca: col·laboracions sobre diversos temes, repàs de la història del poble i reflexions de persones de pes sobre el passat, el present i el futur. Quan s’acosta la festa major editen un número extraordinari de noranta pàgines, amb importants articles, tant pel contingut com per la rellevància de les persones que hi escriuen. També els serveix per quadrar els números econòmics de la revista, ja que aconsegueixen un bon suport comercial amb anuncis de moltes activitats. En aquest número especial s’hi incorporava el programa de la festa major, que tot just va acabar diumenge passat amb bon èxit d’assistència i animació en la majoria dels actes.
Com una informació de les moltes que s’hi troben, es publica en cada edició la llista de naixements i també de casaments esdevinguts al municipi durant el mes anterior. En aquest número extraordinari hi apareixen els nounats des del dia 9 de maig fins al 15 de juny. En aquest període varen néixer a Salt seixanta-un nens i nenes. Repassant la llista crida l’atenció la varietat i novetat de noms propis poc coneguts entre nosaltres, dels quals en publiquem uns quants a l’atzar, sense pretensions d’exactitud. Pensem que en els altres mesos la proporció entre els noms habituals i els altres deu haver estat similar, fins a l’extrem que podríem dir que aquests noms propis poc comuns formarien majoria –si es tractés d’esbrinar-ho– en relació amb altres noms acostumats.
No es publica la llista de defuncions, però podem pensar que la majoria dels decessos deuen haver estat de persones d’edat que tenien noms habituals dels avis de Salt. Tot plegat ens porta a una reflexió: la societat saltenca del futur anirà canviant d’identitat –ja ho està fent– quan tota aquesta mainada s’incorpori a la vida adulta del poble. És conegut l’esforç de la vila per aconseguir una integració entre els nouvinguts i els de sempre. No és una feina fàcil. I n’és un exponent el fet que a l’hora de triar un nom per al fill o filla impera el costum i les arrels dels pares, opció per altra banda ben lògica, però que imprimirà caràcter als nous vilatans.
La Farga continua publicant articles i col·laboracions sobre temes que ens són propers, amb gent del poble “de tota la vida”, reflex d’una vila dinàmica i plena d’activitat. Però aquesta realitat de sobrevinguts és segur que els està portant a reflexionar sobre el futur.