Keep calm
Bisuldunum
Si aneu a Besalú, mireu-vos el pont des de sota i encara apreciareu millor la seva extraordinària magnificència
L’única manera de fer-li entendre a algú altre per què estàs tan enamorat del lloc on has nascut, crescut i viscut és convidant-lo a anar-hi i mostrar-li tots els racons perquè se’n pugui fer una idea sobre el terreny. Viure’l, trepitjar-lo. Tant de bo que amb aquestes línies en tingueu prou per animar-vos a anar a Besalú per sentir l’encant d’una comunitat amb milers d’anys d’història. Just aquest cap de setmana que us proposa un viatge fins a una època tan fascinant com inquietant: la medieval.
Un passeig pels seus carrers permet, entre altres coses, descobrir els secrets que amaga l’antiga capital del comtat. Sense oblidar el monestir de Sant Pere o el micvé, els banys jueus de purificació, que es van trobar per casualitat l’any 1964 i dues autoritats rabíniques en van certificar l’autenticitat. Amb el permís de tot el patrimoni monumental que atresora Besalú, el pont és sense cap mena de dubte la imatge del poble. Ens hi hem referit de diverses maneres: el pont vell, el pont romànic, el pont fortificat o, senzillament, el pont. Per mi, però –si m’ho permeteu–, és i sempre serà el pont dels jueus. Aquest és el títol de la meva primera novel·la amb la qual convidava el lector a fer un passeig per l’antiga capital del comtat. Una ciutat que un cop emmurallada pel comte Bernat II de Tallaferro, l’accés pel pont es va convertir en l’única via d’entrada malgrat els cinc portals que hi havia hagut. Però si el pont atreu tantes mirades és per la seva personalitat i al meu entendre rau en la particular i per res capriciosa forma, que encara el fa més original i atractiu.
Us en podria explicar un gavadal, d’històries d’aquest pont, però només goso fer-vos un suggeriment. Quan visiteu Besalú, mireu-vos-el des de sota i encara apreciareu millor l’extraordinària magnificència d’aquesta gran obra de la qual la primera referència documental data del 1075 i que ni les riuades ni les guerres li han fet perdre la seva naturalesa. El pont de Bisuldunum és la suma de les arts, fruit de la força del tità i de la mirada de la puntaire.