De set en set
Menjar segur
Circulen rumors que afecten la seguretat alimentària, com ara el que afirma que menjar sense gluten també convé a persones no celíaques, o sobre les virtuts saludables de la xocolata, posem per cas. Semblen missatges ideats per vendre més... o més car. Hi ha una web, Nutrimedia, dedicada a la difusió social de resultats d’avaluacions científiques de mites, notícies i anuncis que confonen la gent en matèria d’alimentació. És una iniciativa encapçalada per Gonzalo Casino en el marc de l’Observatori de la Comunicació Científica-UPF que dirigeix Sergi Cortiñas. D’acord amb la tradició catalana en divulgació científica, aquests investigadors, doctors en periodisme –llicenciats en medicina l’un i en química l’altre– posen l’accent en satisfer expectatives del públic, les “palpitacions del temps”, com deia Eugeni d’Ors, l’articulista català de més projecció acadèmica internacional en el segle XX, atent a la utilitat social de la ciència. Pompeu Fabra, científic de la llengua, ja responia a consultes dels lectors en les “Converses filològiques” que publicava cada dia. Nutrimedia tracta de renovar aquella tradició: esperonar l’esperit crític del públic, respondre a les seves preguntes i donar pautes per a la interpretació fonamentada de missatges sobre nutrició i salut. En un moment d’incerteses com el d’ara, el geògraf Pau Vila també infonia confiança publicant a La Publicitat, el 1937, dades solvents sobre la relativitat de la llet com a aliment imprescindible, escàs a la Catalunya en guerra.