Opinió

Vuits i nous

‘Apretar’ Torra

“El president sol·licita dels “seus” que el pressionin

Assaltar” i “ocupar” el parlament? Home, jo conec una mica l’edifici d’haver-hi entrat sovint quan hi anava a cercar informacions o jornades “històriques”. N’he tocat les parets i el mobiliari, i tot i que el conjunt és una mica d’attrezzo i res no és el que sembla, com és propi d’una construcció d’origen firal –els marbres són de pasta, les taules pesants són de contraplacat, el cristall de les làmpades és vidre–, he de dir que caldrien eines i molta energia per obrir per la força la porta principal. Aquesta porta recorda les dels castells dels contes, però està reforçada per dins i per fora i té unes incrustacions que han de fer mal si s’hi projecta el cos humà protegit només amb una samarreta. Al costat mateix hi ha una porta més petita i feble que serveix per canalitzar cap a dins els periodistes i els visitants. Si els “assaltants” haguessin volgut l’ocupació, l’haurien pogut obrir amb una sola mà. A mi l’acció d’aquests esverats com a culminació del recordatori dels fets del primer d’octubre de l’any passat em va repel·lir per agressiva i contraindicada, però la vaig veure limitada a moure soroll, enganxar uns adhesius i pressionar els polítics que es reuneixen a l’interior de l’edifici.

Pressionar... El president Torra en diu “apretar”. Al matí va convidar imprudentment els CDR que l’esbroncaven a “apretar”. Els que tot ho volen entendre malament han lligat caps i han volgut entendre que els incitava a anar a “apretar” les portes del parlament. En el seu discurs d’investidura o en una declaració immediata, Torra ja va sol·licitar “ser apretat”. “Apreteu-me!“ Ser apretat” ell, el president, pels “seus” si trobaven que flaquejava en les conviccions. En conseqüència, Torra aplaudeix els “seus” sobretot quan li demanen que dimiteixi.

Però “ser apretat”, és ser subjecte passiu, com la construcció gramatical indica. D’un president s’espera la conjugació per activa. Lideratge, iniciativa i autoritat, per dir-ho planerament. La manifestació de dilluns es va dividir en tres: una va mantenir disciplinadament el recorregut, l’altra va anar a provocar la policia a la Via Laietana, l’altra va apretar el parlament contra els mossos. Quina és la del president Torra? Com ho farà per recollir-les en un objectiu pacífic, reforçador i sumador que ara no es veu i que va ser possible l’octubre que evoquem?

(Un cop escrit això, el discurs de Torra ahir al parlament. Exigeix al govern de Madrid que avanci en l’autodeterminació de Catalunya passada la castanyada, que es comprometi en la celebració del referèndum “pactat”. Si no, farà el farà caure, ¿No diu el mateix Puigdemont que qualsevol negociació va per llarg? Torna el “tenim pressa”. El primer, va ser de resultats catastròfics. Els que apreten Torra han penetrat al parlament).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia