Opinió

Tribuna

Oberts al món

Una enciclopèdia vol ser un compendi del coneixement humà, el conjunt de totes les branques d’una ciència i alhora el conjunt de totes les ciències amb l’objectiu que tingui transcendència formativa i informativa. D’enciclopèdies, com de diccionaris o gramàtiques, n’hi ha per dar i per vendre, com deia Gabriel Ferrater. Ara bé, les obres realment bones es poden comptar amb els dits de la mà. En el món de l’enciclopèdia (del llatí tardà encyclopaedia, i aquest del grec en kýklo? paideía ‘educació en cercle’), una de les obres més prestigioses en l’actualitat és la Viquipèdia (Wikipedia en anglès, manlleu del hawaià wiwiki, que vol dir ‘molt ràpid’, i enciclopèdia).  

Malgrat les crítiques rebudes, centrades sovint en el vandalisme o informació no verificada, el New York Times, en el 5è Simposi Internacional sobre el periodisme en línia, ha citat la importància de la Viquipèdia no només com a referència, sinó també com a font de notícies actualitzada regularment. Vegem, si no, l’entrada Pablo Llarena Conde, on trobem informació molt detallada contra el procés independentista, com ara la dada del 25 d’octubre del 2018, en què el Tribunal Suprem confirma la instrucció d’aquest jutge i obre el judici oral per enviar al banc dels acusats els 18 processats per rebel·lió, malversació i desobediència. O l’article completíssim sobre vaga de fam, amb la dada també actualitzada als Països Catalans (entre els vaguistes, el capellà i activista Lluís Maria Xirinacs als anys 70, Jaume Sastre el 2014 i recentment Jordi Sànchez i Jordi Turull, l’1 de desembre, i encara dos dies després, Josep Rull i Joaquim Forn).

També la Viquipèdia en català es caracteritza per les diverses nits de la llengua al món digital, una activitat organitzada anualment per Amical Wikimedia i la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, en què diversos voluntaris realitzen una viquimarató, una trobada de viquipedistes físicament en un lloc amb l’objectiu d’ampliar amb referències fiables els articles sobre la llengua catalana a la Viquipèdia. El 29 de novembre d’enguany la Viquimarató es va dedicar a la vida i l’obra de l’il·lustre filòleg Pompeu Fabra: 180 persones en 18 idiomes (entre els quals l’anglès, l’àrab, el francès, el grec, l’hebreu, l’indonesi, el rus, l’ucraïnès, el vietnamita o el xinès) s’han dedicat a fer accessibles continguts sobre el Mestre.

El català és una de les llengües més actives de la Viquipèdia (ara mateix en la dinovena posició amb 597.004 articles i 309.415 usuaris registrats): va ser la segona a fundar-se, al març del 2001, després de l’anglesa. La Viquipèdia, una educació en cercle, ràpida i sobretot d’esperit voluntarista i professional, oberta per transmetre al món un gran feix de llum per saber-ho tot de tot, i oberta també per unir-nos i multiplicar el català a la xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.