Opinió

Vuits i nous

No hi ha cap home al llit

“El ministre Borrell nega algunes imatges violentes del referèndum

A l’antiga pel·lícula d’episodis americana Guia per a l’home casat, un marit entra a casa i es troba la dona amb un altre al llit. Li pregunta què hi fa amb aquell home i, per resposta, la dona li pregunta de quin home parla. Mentrestant l’intrús, impassible i sense dir res, s’aixeca del llit, es dutxa i es comença a vestir. “Aquest home”, diu el marit seguint-li les evolucions. “Jo no veig cap home que no siguis tu.” L’amant fa un petó a la dona, se’n va cap a la porta i surt al carrer. Ella s’ha posat una bata, ha fet el llit i ha anat a la cuina a preparar un cafè i unes torrades. “Seu i esmorza, que últimament estàs cansat i veus coses que no són.” De les mentides de sempre, del que sempre n’hem dit mentides, ara en diem fake news. Trump, Putin i alguns destacats polítics, entre ells molts d’espanyols, ens fan creure que no hi ha ningú al llit amb la dona. Alguns, com el de la pel·lícula, s’ho arriben a creure. Aquella pel·lícula semblava una burrada i era premonitòria. N’hi ha de ciència-ficció que no encerten tant el futur.

Ara mateix el ministre Josep Borrell de la Pobla de Segur assegura pel món que el dia del referèndum no hi va haver tantes càrregues policials ni ferits i que moltes imatges d’aquell dia són elles mateixes unes fake news... En els auditoris que ho propaga hi ha periodistes estrangers que van cobrir la informació del referèndum i van veure amb els seus propis ulls i van divulgar les imatges que Borrell nega. No és descartable que s’arribin a creure el ministre. No és descartable que ens l’arribem a creure nosaltres mateixos. Les fake news, a còpia de repetir-se, s’han mostrat molt efectives, aquí, a Amèrica, a Rússia o a Pequín. En el llibre Catalans i escocesos, l’historiador John Elliott fa les mateixes afirmacions que Borrell. A qui ens hem de creure? ¿A nosaltres, subalterns de la història, o a un estadista i un historiador egregi? Les càrregues policials les va ordenar el govern del PP. Borrell és del govern del PSOE que el va substituir. Més a favor seu: no defensaria pas l’actuació de l’adversari. PP i PSOE, Trump i Putin... tots es confonen i es reforcen i ja no sabem quan parla l’un o parla l’altre. Mario Vargas Llosa, que ha fet mítings amb Borrell, s’ha donat de baixa del PEN Club que un dia va presidir perquè l’actual direcció demana la llibertat dels presos polítics. De presos polítics només n’hi pot haver als països que el Nobel diu. Un Nobel: qui no se l’ha de creure?

Durant un temps l’independentisme va afirmar que la República havia quedat proclamada i implementada i era vigent. Ja ha deixat de dir-ho. No s’ho ha cregut ningú. S’han de tenir molts ressorts de poder perquè les fake news triomfin. Borrell: remava de debò en els rais de la Noguera, o era un doble? Fem-ho córrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia