Opinió

Vuits i nous

L’infern

“On condueix el judici dels presos polítics que ara començarà?

L’infern? “L’infern són els altres”, va dir Jean-Paul Sartre en un moment d’alta autoestima personal. Els altres: vostè, jo. El que passa és que quan vostè i jo repetim la frase, Sartre queda inclòs entre els infernals i vostè i jo en som exclosos. El filòsof ja hi devia comptar, i d’aquí la gràcia de l’asseveració. Remeno antics papers de Joan Fuster que em suggereixen aquestes coses. Fuster deia que ell es declarava agnòstic “per no exagerar”. Com sigui, el nostre Voltaire de Sueca va escriure molt sobre Déu, sobre la transcendència, sobre capellans literats o no... També va dir algunes coses sobre l’infern.

L’infern és una gran creació, sigui de Déu o dels homes. Si l’infern no són “els altres”, desitgem que “els altres”, molts “dels altres”, en siguin mereixedors. Com que la justícia humana ens sembla sovint insatisfactòria i ineficaç a l’hora de jutjar “els nostres deutors” confiem que al tribunal d’última instància de l’altra vida els errors siguin corregits. Al cel, la contemplació de Déu quedarà complementada per una altra satisfacció, no sé si més intensa: veure com pateixen les inclemències del foc etern els que en aquesta vall de llàgrimes ens han fet la llesca i no hi han obtingut la sanció que al nostre parer es mereixien. Penso en dictadors, en assassins en sèrie o no, en lladres d’objectes materials i també o sobretot espirituals: depredadors de l’ànima de la gent i dels pobles.

Després hi ha els jutges. Ara mateix uns mantenen al purgatori de la presó uns polítics que nosaltres considerem que no han fet res reprovable que comporti la severitat. L’Església fa anys que va desmantellar el purgatori. La justícia no ha estat tan misericordiosa i el manté en forma de presó provisional. El purgatori no era un local afable. S’hi cremava amb menys graduació que a l’infern en espera d’entrar al cel amb tots els drets una vegada “purgats”, d’aquí el nom, alguns delictes i faltes que no mereixien a ulls de Déu més pena. Del purgatori s’anava al cel, doncs. L’infern no hi era previst. A l’infern s’hi accedia sense dilacions. La presó provisional, on condueix? Tothom dona per fet que la sentència del judici que ara s’ha de celebrar està dictada o que, si no ho està, serà dura. Condueix a l’infern. Els jutges que faran la conducció, quan seran reprovats i sancionats? A l’altra vida? Uns diuen que seran matèria del Tribunal de Drets Humans europeu. Tot són tribunals. Déu es reserva presidir-ne un, el dia del Judici Final. La Unió Europea de la qual depèn el Tribunal és una construcció cristiana que té dotze estrelles sobre un cel blau a la bandera. Són les estrelles que acompanyen la iconografia de Maria, Mare de Déu, intercessora nostra,..

L’infern són els altres, uns altres. Vostè i jo, no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia