Opinió

LA GALERIA

Llegat de periodistes

Jaume Guillamet ha donat a la UPF la seva producció periodística entre els anys 1968 i 2017, recollida en 2.182 articles

Un empordanès, Josep Pella i Forgas (Begur, 1852-Barcelona, 1918), va ser el primer historiador del periodisme a Catalunya, ja que en la seva obra Periodisme: Estudis històrichs del de Catalunya analitza el periodisme des dels orígens, en els segles XVII i XVIII, fins al periodisme polític del segle XIX, en el que és un intent per demostrar l’existència d’un periodisme català, una tasca que un segle més tard, un altre empordanès, Jaume Guillamet, ha seguit, amb una extensa obra publicada entre la qual destaca: La nova premsa catalana (1975), La premsa comarcal (1983), Història de la premsa, la ràdio i la televisió a Catalunya (1994), Premsa, franquisme i autonomia (1996), Història del periodisme (2003) i Els orígens de la premsa a Catalunya (2003). Guillamet, que actualment és catedràtic de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, fa poques setmanes va donar tota la seva col·lecció particular a la UPF. Es tracta d’un recull de la seva obra periodística generada al llarg de cinquanta anys, que s’ha incorporat a la Biblioteca/CRAI del Poblenou, on resta identificada com a Fons Periodístic Jaume Guillamet. El fons inclou tota la producció periodística entre els anys 1968 i 2017, recollida en 2.182 articles de gairebé tots els gèneres periodístics i de temàtica variada, que ofereixen una visió de la història política, cultural i social de Catalunya durant aquest període. Són articles publicats en 72 capçaleres, destacant diaris com Tele/eXpres o Avui, dels quals Guillamet en va ser sotsdirector, i d’altres com Catalunya Exprés, El País, El Periódico de Catalunya, Regió 7, Hora Nova, La Hoja del Lunes o Punt Diari, a més de revistes com El Món, Presència, Empordà Federal, Serra d’Or, L’Avenç o Catalunya Municipal. Jaume Guillamet amb aquesta donació mostra el camí de la responsabilitat que tenen els periodistes de posar a l’abast del gran públic la seva visió personal i professional de la història més recent. Aquest recull és també una molt bona aposta per acostar arreu la premsa local i comarcal, sovint poc valorada, i donar-li la importància que es mereix. Una iniciativa similar a la que la Fundació Moret i Marguí ha intentat portar a terme a partir del projecte Memòries i llegats dels periodistes, en col·laboració amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Facultat de Ciències de la Informació de Bellaterra (UAB).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.