opinió

Si Endesa guanya, el país hi perd

Catalunya ha de recuperar el mercat elèctric que va perdre amb la privatització del 1997

Fa poc més d'un mes que hi va haver la nevada a la demarcació de Girona amb la conseqüent apagada elèctrica en la qual més de 200.000 llars es van veure afectades i algunes van quedar més d'una setmana sense subministrament. Endesa, amb àmplies complicitats polítiques i mediàtiques, ha intentat espolsar-se la responsabilitat i a hores d'ara continua dient que ha complert escrupolosament la llei i que inverteix amb suficiència en el manteniment de la xarxa elèctrica. Com pot afirmar això si van caure més de 33 torres de mitjana tensió? I a més, es permet anunciar que en els propers cinc anys reduirà la inversió en un 22%.

Apel·lant a la MAT, Endesa ha mentit doblement. Primer, perquè la línia de molt alta tensió ja s'està construint i la discrepància es troba en un tram concret de la línia d'enllaç amb França –on Esquerra en defensa el soterrament– i en segon lloc, ni amb la més absoluta candidesa és creïble que la construcció d'aquesta infraestructura hagués evitat que caiguessin les torres de mitjana tensió.

Desviar la culpa de la manca d'inversió d'Endesa en les línies de baixa i mitjana tensió cap a la MAT és fer demagògia barata i pretendre que, com va dir Goebbels, una mentida repetida mil vegades s'acabi convertint en una veritat.

És per aquest motiu que des de la Federació d'Esquerra de Girona hem iniciat una campanya amb el títol Si Endesa guanya, el país hi perd per informar els ciutadans i ciutadanes d'una forma clara i transparent. Per advertir-los que la privatització del sector elèctric feta pel govern de José María Aznar (PP) amb el suport de Convergència i Unió va deixar en mans de companyies multinacionals la prestació d'uns serveis estratègics i prioritaris per a Catalunya, com són l'electricitat i les telecomunicacions, i ara, en patim les conseqüències. Un model de privatització que només pensa en els beneficis econòmics i no en el concepte de servei públic. Les xifres són irrefutables. Els gironins i les gironines han de saber que Endesa va incrementar el seu benefici net fins a 3.430 milions d'euros l'any 2009, però que ha preferit invertir en mercats internacionals abans que en la xarxa elèctrica de Catalunya, on només hi va destinar 400 milions en tot l'any. L'equació resultant és esfereïdora si hi afegim que els sous del consell d'administració d'Endesa s'enfilen fins a 34 milions i mig d'euros, tot i que aquest consell només està format per 9 persones.

La major part de països europeus no han permès mai que empreses privades gestionessin completament un subministrament bàsic per als ciutadans com és l'electricitat. D'altres, com el Regne Unit, ja estan rectificant en la privatització que van fer i el govern ja hi està intervenint. Catalunya ha de recuperar el mercat elèctric que va perdre amb la privatització del 1997. Només així es podrà garantir el concepte de servei públic.

Des d'Esquerra creiem que Endesa ja ha donat prou sorpreses ingrates. Necessitem una companyia eficient en la gestió del servei i que inverteixi en el manteniment de les infraestructures. Per això, informem també els ciutadans i ciutadanes que poden escollir altres companyies elèctriques. Cal evitar que Endesa eludeixi les seves responsabilitats i, per tant, ha d'indemnitzar els damnificats de manera voluntària, sense obligar-los a un viacrucis judicial, pagant puntualment les corresponents sancions. Hem de fer un pas endavant. Necessitem unes elèctriques al servei del país. I com diu el lema de la campanya, si Endesa guanya, el país hi perd.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.