opinió

25 d'abril: la democràcia veritable

Només el fet d'aconseguir organitzar una consulta d'aquest tipus, ja és un èxit

Per primera vegada en molts anys, els catalans podrem participar en una consulta plenament democràtica, nascuda del poble i pensada per al poble, sense interessos econòmics ni partidistes que la puguin enterbolir. Una consulta feta a partir de la col·laboració desinteressada de centenars de ciutadans que han decidit destinar part del seu temps lliure i dels seus diners a assolir una fita única en el món. Aquest és el veritable exercici del dret a decidir, del dret a fer possible que tots els ciutadans puguin decidir lliurement el futur del seu país.

I per primera vegada també, tots els ciutadans del país, independentment del seu origen o de la seva condició, podran participar en aquesta consulta. Així, per a molts catalans d'adopció, nascuts en altres països però empadronats en una població de Catalunya, aquesta serà la primera vegada que se'ls permetrà anar a votar. Aquest sol fet ja representa un èxit, un canvi de mentalitat i un avenç cap a una societat molt més justa i plenament democràtica. Tots els ciutadans han de ser partícips dels mateixos drets i deures; no podem excloure ningú del dret a participar en una consulta. Les consultes en la democràcia haurien de ser un instrument habitual de la voluntat popular. Sens dubte totes les mirades del món estaran centrades en aquesta experiència única d'exercici democràtic. Hi ha moltes esperances posades darrere d'aquest acte de sobirania i democràcia.

També per primera vegada, des que Catalunya va ser conquerida per Castella, els catalans podem expressar lliurement la nostra voluntat de constituir un estat sobirà i lliure dins Europa. I aquesta consulta, malgrat que no sigui oficial té molta força, ja que neix des de la democràcia més absoluta i expressa la veritable veu del poble.

Només el fet d'aconseguir organitzar una consulta d'aquest tipus, ja és un èxit; és una conquesta de la democràcia, sovint conculcada rere unes estructures partitocràtiques que es giren d'esquena al veritable sentir del poble. Però si, a més de l'èxit organitzatiu, hi ha un èxit de participació i una àmplia victòria del Sí, estiguem segurs que passarem als annals de la història en lletres majúscules i que haurem fet un pas de gegant per assolir l'objectiu més ambiciós: Catalunya durant aquest segle XXI ha de deixar de ser una nació sotmesa a una altra nació i esdevenir un estat lliure i sobirà. Tot està per fer i tot és possible, no en dubtem!

(*) Grup d'Opinió de l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.