opinió

Una sola veu per a un sol poble

La relació de la capacitat en administrar-nos i governar-nos i la de resposta davant la crisi tenen molt a veure. En aquests moments a Catalunya ens cal arribar a acords importants en molts àmbits. En destacaré dos: un gran acord per poder sortir de la crisi econòmica i un altre per defensar l'Estatut.

Cal en l'àmbit econòmic per aturar la davallada de llocs de treball, per millorar les possibilitats de les empreses i dels emprenedors, per afavorir als joves l'accés a la primera feina, per afavorir les dones i els majors de 45 anys que l'han perdut a trobar-ne una altra... I així podríem descriure altres aspectes en aquest terreny que necessiten l'acord. I ens cal un altre gran acord per defensar l'Estatut. En aquest moment de dificultat econòmica hem viscut l'anunci de la possibilitat que veiés la llum la sentència sobre la reclamació que fa quatre anys es va presentar al Tribunal Constitucional.

El recurs contra l'Estatut va venir del PP. Però també va ser impugnat pel Defensor del Pueblo, nomenat pel PSOE, i per diverses comunitats autònomes governades pel PP i pel PSOE. Ja sabem que hi ha molta gent que no entén la nostra tossuderia de voler-nos autogovernar, i molt menys que ens sentim una nació. Els catalans vam votar l'Estatut en exercici democràtic. Ens han dit tantes vegades que no hi ha res per damunt de la voluntat del poble que alguns ens ho hem cregut. És impensable una sentència que atempti contra el que ha decidit el poble sobirà. A més, ara el Tribunal Constitucional està deslegitimat i no té credibilitat: membres caducats, barallats entre ells i incapaços de dictar sentència.

CiU proposa un full de ruta que passa per això: per una reforma de la llei del TC perquè cap membre amb mandat caducat no pugui continuar exercint les seves funcions més enllà de 6 mesos; perquè el tribunal no pugui sentenciar sobre un Estatut votat en referèndum; per la recusació dels magistrats amb mandat caducat; i finalment perquè el mateix tribunal es declari incompetent sobre l'Estatut.

Per fer possible l'acord entre partits, ens cal unitat d'acció a Catalunya i a Madrid. ¿Està el PSC en capacitat de respondre a Madrid en clau catalana i de fer front a les veus que des del mateix PSOE desautoritzen el president Montilla quan demana la renovació del Constitucional? Què faran els 25 diputats del PSC-PSOE si es vota al Congrés la proposta de renovar el tribunal? I alerta!, perquè en aquest tema PP i la majoria del PSOE van de la mà. No entenen Catalunya, ni el nostre sentiment català. No hi ha progressistes i conservadors, sinó els que volen retallar i els que volen retallar més. Llegíem als mitjans que la sentència que s'anava a aprovar es carregava aspectes centrals de l'Estatut: nació, drets històrics, llengua, organització i competències judicials, finançament... gairebé res! Amb aquestes previsions, ens cal dir ben alt i reclamar una sola veu per a un sol poble!

(*) Diputada de CiU al Parlament de Catalunya



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.