Opinió

Vuits i nous

Les festes

“Semblaria que si les suprimíssim tothom passaria l’any més content

Vigília de Sant Pere. Abans demà era festa i avui hi havia una segona revetlla, amb coca i una mica menys de pirotècnia que per Sant Joan. La van suprimir juntament amb Sant Josep, Corpus, Sant Jaume, l’Assumpció... Per Sant Jaume també hi havia revetlles però com que s’hi venerava el patró d’Espanya semblaven patrocinades pel Frente de Juventudes i que fossin una contraprogramació de les catalaníssimes de Sant Joan.

De tant en tant surten els que defensen que les festes d’entre setmana s’haurien de desplaçar al dilluns anterior “com fan els països civilitzats”. Els vam superar en civilització. Totes les festes candidates a passar a dilluns les vam pintar de negre al calendari o les vam traslladar a diumenge. ¿Quines de les festes que es mantenen poden ser dutes a dilluns? Nadal? Admetem que no, com als països civilitzats. ¿Li faríem passar al davant Sant Esteve, dia d’escurar-ne les sobres? ¿Reis, que alteraria les vacances escolars? N’hi ha que porten la data de celebració incorporada: Cap d’Any, Primer de Maig, Quinze d’Agost, Onze de Setembre. ¿Divendres Sant en dilluns? ¿Sant Joan abans del solstici? Calla: el Dia de la Hispanitat. Malaguanyat esforç, si, com el dia de la Constitució, “no hi ha res a celebrar”. Tots Sants ha de coincidir amb el Halloween americà, que no el passa a dilluns. La Puríssima tindria el dilluns ocupat per la Constitució. Res, ganes de parlar.

Aquest Sant Joan les xarxes han anat més plenes que altres anys de gent manifestant rebuig a la fruita confitada de la coca i als petards. També han abundat més que mai les alertes sobre perill de foc al bosc i d’accidents aquest dia. Ja ens agrada, Sant Joan? Com a alternativa a la coca de fruites molts opten per la de llardons, que, com el nom indica, és pròpia de Dijous Llarder, a l’hivern, o per la de crema, que s’hauria de reservar pel primaveral Sant Josep. Fa anys, per culpa d’una coca de crema elaborada en plena calorada de Sant Joan molta gent es va intoxicar. Hi van intervenir les autoritats sanitàries i des de llavors les cremes de pastisseria no fan gust de res i les de casa amb prou feines perquè els ous ja no són el que eren, i de la llet més val no parlar-ne.

Aquest Sant Joan ha coincidit amb una onada de calor. El periodista Pep Prieto va dir en broma l’endemà que ens consoléssim pensant que just al cap de sis mesos ens trobaríem ingerint els torrons. Què va haver dit. Per Nadal a la gent no li agraden els torrons ni la família ni el consumisme ni les nadales ni el fred ni la mare santíssima. Tot els fa escudella, tot és motiu de rondineig. Dos mesos abans hem dit pestes dels panellets i les castanyes. Ens agraden les festes? Semblaria que si les eliminéssim tothom passaria l’any més content.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia