opinió
Un any per a les municipals
Avui tenim un govern municipal sense ambició, més enllà de l'electoral
D'aquí a un any, en concret diumenge 29 de maig de 2011, se celebraran de nou eleccions municipals. Entrem, per tant, en la recta final de l'actual mandat dels ajuntaments. Un mandat que a Tortosa ha significat el retorn de CiU al govern municipal i a l'alcaldia i amb ells, les velles pràctiques i les velles actituds.
CiU va governar Tortosa entre 1979 i 1999, vint anys d'una política conservadora faltada de qualsevol ambició de ciutat, que va fer que Tortosa quedés al marge del canvi que van experimentar la majoria de ciutats mitjanes i grans de Catalunya, governades pels socialistes. L'any 1999 vàrem arribar al govern els socialistes i fins al 2007 vàrem impulsar un nou model de ciutat, basat en la promoció econòmica, impulsant el nou polígon industrial Catalunya Sud, que el govern anterior havia rebutjat explícitament, i vàrem redactar un pla d'orientació d'equipaments comercials, amb la previsió de 15.000 m² nous de superfície comercial útil en sòl urbà, i vàrem ser l'única població ebrenca amb un planejament d'aquest tipus. Vam treballar per garantir l'accés al coneixement del nostre territori, signant amb la Universitat Rovira i Virgili l'acord per a la seva implantació a Tortosa. Vàrem aprovar un nou planejament urbanístic, que desenvolupa un nou model de ciutat més equilibrada, retornant al centre històric el caràcter de centre urbà, alhora que, per mitjà de la llei de barris impulsada pel govern de Pasqual Maragall, iniciàvem la tan necessària recuperació del nucli antic. Tot això va permetre canalitzar bé el creixement econòmic que vàrem viure i que va significar, entre altres indicadors, un increment en aquest període del 60% en el nombre d'inscrits a la Seguretat Social del nostre municipi.
Avui tenim un govern municipal sense ambició per Tortosa, més enllà de la seva ambició electoral, que retorna al vell model d'anar menjant i fregint, sense cap tipus d'interès per les infraestructures de comunicació al territori. Un govern que ha abandonat qualsevol intenció per impulsar l'R+D+I, com a clau per al creixement econòmic basat en el coneixement i la competitivitat, que ha modificat el POEC, desplaçant 9.000 m² de superfície comercial fora del nucli urbà, i que en el context de greu crisi econòmica que vivim queda al marge de la promoció del sòl industrial dels municipis catalans que es fa a Madrid. L'alcalde Bel, en lloc de fer un esforç de promoció, com els principals alcaldes de Catalunya, es queda a casa.. Així mateix, la majoria de les obres que ha fet corresponen a les de la llei de barris o a les obres finançades pel govern de l'Estat, això sí, amb un endeutament superior en tres anys al dels vuit anys anteriors i sense pagar els proveïdors des de fa més d'un any.
Fins al 29 de maig de 2011 continuarem treballant fort perquè Tortosa torni a tenir un govern de progrés, un govern socialista que permeti rellançar el nostre municipi, prioritzant allò que convé a la majoria: la promoció econòmica, per crear llocs de treball i de qualitat; continuar millorant l'espai urbà de Tortosa, guanyant qualitat amb la transformació dels terrenys recuperats a Renfe i construint aparcament al seu subsòl, i impulsant la construcció del nou pont sobre l'Ebre, alhora que tornem a fer de motor del territori ebrenc en matèria d'infraestructures de comunicació. Per tot això, estem i estarem més a prop dels ciutadans escoltant-los per millorar la nostra proposta, evitant errors del passat i per garantir la mobilització de la majoria de tortosins, que és una majoria de progrés, perquè Tortosa no quede al marge del creixement del país. Perquè Tortosa és capital.