Opinió

opinió

Un nou model centrat en les persones

La nova seu de la Generalitat comença a caminar. Un camí en què continents i pedres es posen al servei de continguts i de persones. Persones com els servidors públics i com els ciutadans i ciutadanes que sostenen les nostres administracions

El projecte de nova seu és més que un edifici; és un procés innovador a Catalunya de reforma de l'administració territorial

Una vegada traslladat el gruix d'unitats administratives de la Generalitat a Girona a la nova seu de l'antic hospital de Santa Caterina, i quan falten pocs dies per a la inauguració oficial de l'equipament per part del president i del vicepresident de la Generalitat, es va fent evident la qualitat del nou edifici. Un projecte que, a banda de rehabilitar l'antic hospital que havia servit la ciutat durant més de tres segles, aixeca una construcció moderna i avançada. Tot plegat, resolent magníficament la confluència del barri vell amb l'eixample de la ciutat.

Fa més d'una dècada que s'inicià el camí que ha permès arribar fins aquí. Cal reconèixer la iniciativa primera del delegat del Govern Xavier Soy i de l'alcalde Joaquim Nadal, aconseguint la suma de complicitats dins i fora de les respectives institucions, així com l'impuls decidit dels seus respectius successors, que van continuar empenyent el projecte. I reconèixer també la vàlua del treball dels arquitectes Fuses i Viader, de l'empresa Dragados, i el de totes les persones que han fet possible l'execució de l'obra gestionada per GISA. Destacar la diligent dedicació de l'antic secretari de la Delegació, en Miquel Buixeda, així com la feina de l'actual equip de la Gerència, amb en Jaume Torrent, l'Assumpta Rodeja i la Mercè Nadal al capdavant. Ha estat molt facilitadora també la tasca de l'Ajuntament, encapçalada per la regidora Isabel Salamanya, en el seguiment de les obres i en la minimització de les molèsties als veïns. Uns veïns als quals reitero el major dels agraïments i les disculpes pels trastorns causats en tot el temps de les obres.

L'execució de l'obra ha finalitzat, doncs, amb èxit. Però l'excel·lent intervenció arquitectònica descobreix un repte tant o més important: aprofitar les potencialitats de millora que ofereix el nou escenari. La millora en l'eficàcia, l'eficiència i la qualitat en els serveis públics ha de ser inherent al nou equipament. El projecte de nova seu és més que un edifici; és un procés innovador a Catalunya de reforma de l'administració territorial. Enlloc com a Girona s'hauran aplegat els departaments en dinàmiques transversals, on la Delegació del Govern presta els serveis comuns i organitza l'atenció ciutadana, concentrant els tràmits que fins ara es prestaven en una vintena de locals escampats per la ciutat.

A principis d'aquest mandat vam involucrar formalment els serveis centrals de tots els departaments, on radica la potestat en matèria organitzativa. I és que el nou model d'administració ha comportat de vegades tensionar estructures poc permeables a canvis i trencar dinàmiques departamentalistes. Necessitàvem complicitats al nivell més alt de l'organització. No teníem experiència prèvia en un procés com el que ens ocupa i hem treballat amb la màxima austeritat que el moment demana. La tasca ingent ha desembocat en un decret pioner i innovador que estructura la nova administració a Girona. Un resultat impossible de realitzar sense l'activisme dels serveis centrals dels departaments de Presidència i de la Vicepresidència i de la participació de tota la resta. Els resultats d'aquesta tasca ja es poden evidenciar, en forma d'una administració amb uns processos més eficaços i moderns i amb una finestra única d'atenció ciutadana de qualitat. Es capgiren, així, determinades inèrcies de fragmentació i sectorialització i se situa el ciutadà al centre de l'organització.

No vull acabar sense donar les gràcies, de manera especialment intensa, a totes les treballadores i treballadors de la Generalitat a Girona. Amb el seu esforç i dedicació, trencant tòpics i superant algunes incomprensions, han estat els protagonistes d'aquest projecte. A tots ells, amb tots els directors i directores territorials, el més gran dels reconeixements, així com les meves disculpes per aquells obstacles que des del nostre àmbit de decisió no hàgim estat capaços de remoure.

La nova seu de la Generalitat comença a caminar. Un camí en què continents i pedres es posen al servei de continguts i de persones. Persones com els servidors públics i com els ciutadans i ciutadanes que sostenen les nostres administracions. A ells els devem uns serveis públics de qualitat. Aquesta és la darrera responsabilitat dels qui hem rebut l'apassionant encàrrec, durant un temps de les nostres vides, de dirigir els serveis públics. La nova Generalitat a Girona són les persones, i aquest i no un altre és el veritable valor del nou edifici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia