Full de ruta
Mig milió de morts
Mig milió de morts a tot el planeta pel coronavirus. Una xifra que esgarrifa i que deixa en evidència la vulnerabilitat de la vida humana
El món va superar ahir la xifra de mig milió de morts pel coronavirus, segons els dos recomptes més reconeguts, el de la universitat nord-americana John Hopkins i el del web Worldometers . És una xifra que fa esgarrifar i que ha coincidit amb la certificació oficial de més deu milions de casos arreu del planeta, tot i que la sensació, en general, és que el nombre d’infectats és molt i molt superior a aquesta xifra. Mig miler de morts, més de cent mil dels quals als Estats Units, que ningú hauria pensat mai que es podrien arribar a produir, sobretot quan, en l’inici de la pandèmia, tothom es va equivocar, perquè les dades que arribaven de la Xina així ho feien pensar, i es va treure importància a la malaltia. “Com una grip”, va ser una de les frases més cèlebres de molts científics, responsables polítics i sanitaris. Una frase que ha acabat tenint un significat ben cruel, sobretot per aquells que han perdut familiars o els que van emmalaltir greument i ara en reben encara greus seqüeles.
La pandèmia ha deixat també en evidència la crueltat i la poca consideració vers la vida humana d’alguns dirigents polítics mundials, com ara el president nord-americà, Donald Trump, o el brasiler, Jair Bolsonaro. Dos mandataris que han menystingut el coronavirus, que n’han fet befa, l’han desafiat i han preferit posar al davant l’economia i les grans empreses que no pas la vida de la gent. Les conseqüències d’aquesta política són ben palpables als dos grans països, amb centenars de milers de morts i la pandèmia que es va expandint sense aturador. Sort que l’actuació parcial d’alguns governadors, tant als EUA com al Brasil, ha minimitzat l’impacte de la malaltia en molts indrets.
Mig milió de morts per coronavirus, una xifra que, malauradament, continuarà creixent els pròxims mesos fins que la ciència –potser ara ens adonarem d’una vegada de la importància de destinar recursos a la investigació– trobi el desllorigador de la malaltia en forma de vacuna o de tractament.