Tribuna
L’enciclopèdia del virus
“És admirable comptar amb l’esforç desinteressat de tants anònims editors que fan possible un coneixement col·laboratiu tan rigorós, contrastat i actualitzat com el de la Viquipèdia sobre el gran tema de l’any del virus
Les lentes hores de confinament et permeten de perdre el temps en indagacions que mai no faries. Per exemple: quin fou l’origen del coronavirus SARS-CoV-2. Wuhan? Els Estats Units? Un mercat de marisc? Un laboratori de la guerra biològica? Ja sé que això no importa gaire als centenars de milers de les seves víctimes. Al final, la inquietud per saber més sobre la identitat d’un virus tan desconegut o sobre la seva propagació i letalitat et porta indefectiblement a Google. Però Google no t’ajuda gaire a conèixer l’enemic invisible. No és una bona enciclopèdia. Si introdueixo “Covid-19” al gran cercador, què em respon? M’ofereix unes 6.000 milions d’entrades. Valga’m Déu! Busco per Facebook? N’hi trobo el doble! Potser reduint la pregunta a “Covid-19 Catalunya”, la cerca es farà més digerible. Cert: Google “només” en registra uns 86 milions, d’entrades.
La pandèmia ens ha atrapat com un forat negre: durant mig any, ha estat el tema universal gairebé únic de la conversa planetària. Com mai, potser com mai des de la Segona Guerra Mundial, el món no s’havia concentrat en un sol tema. Les xarxes i els mitjans no paren de recordar-nos la nostra vulnerabilitat, si sortim, si bevem, si fumem, si treballem, si anem a l’escola, si anem a l’hospital, si passegem... Un oceà de notícies, d’instruccions i recomanacions, de vídeos, de reportatges i d’històries de terror ens ha inundat els sentits cada dia. Certament, la magnitud de la crisi i la gran complexitat de les qüestions plantejades per la malaltia no faciliten respostes senzilles i definitives. Però, en la meva particular indagació de fonts de coneixement sobre aquest nou virus, he descobert amb satisfacció una enciclopèdia molt útil: sí, la Viquipèdia.
La Viquipèdia catalana, en efecte, ha estat el meu gran llibre de consulta en la investigació personal sobre la pandèmia. En relació amb la divulgació sobre la Covid-19, el fenomen Wiki mereixeria un estudi especial: el valor de la producció i revisió de continguts pels milers de col·laboradors de més de 130 comunitats lingüístiques és incalculable. He consultat diverses versions en llengües pròximes d’articles sobre el coronavirus. Moltes disposaven d’articles de gran interès. La versió anglesa, per exemple, oferia un repertori vastíssim de referències per mesos i països sota l’etiqueta de “Timeline of the Covid-19 pandemic”.
Ara bé, la bona sorpresa fou comprovar la qualitat, rigor i actualització d’alguns dels principals articles de la Viquipèdia en català referits a la pandèmia. Com és sabut, un dels criteris de qualitat dels articles rau en les fonts de referència que avalen fets, dades, afirmacions i opinions, i que solen ser citades en notes al final de l’article. Doncs una de les entrades principals de la Viquipèdia –“Covid-19”– superava clarament en referències les versions considerades de qualitat: tenia 497 notes de referència (el 24-8-20), contra les 414 de la versió anglesa o les 216 de l’espanyola. En altres entrades d’interès, la catalana mantenia el nivell al costat de les altres versions: per exemple, l’entrada “Pandèmia per coronavirus 2019-2020” tenia 507 notes de referència, contra les 561 de la versió espanyola i les 779 de l’anglesa. L’article t’ofereix una documentada visió enciclopèdica, en el millor sentit de la paraula, sobre la majoria de preguntes que ens solem formular sobre origen, identificació de la malaltia, expansió i evolució per països, prevenció, vaccins i antivirals, gestió política i conseqüències socials. I si el teu interès és més científic, l’article etiquetat “Covid-19” et dona plena satisfacció: hi cita i et remet a centenars de revistes científiques i mèdiques on s’han publicat resultats de la investigació internacional durant aquest mig any.
En un temps de tanta competició entre governs, laboratoris i farmacèutiques per avançar-se en l’obtenció i producció de la miraculosa vacuna, és admirable de comptar amb l’esforç desinteressat de tants anònims editors que fan possible un coneixement col·laboratiu tan rigorós, contrastat i actualitzat com el de la Viquipèdia sobre el gran tema de l’any del virus. I a l’abast de tothom.