“La meravella d’aquest procés és que no hi ha lligams, no hi ha condicions. Somiar és gratis, diuen... I ara tenim l’oportunitat de fer-ho
Fa alguns dies a l’Institut d’Estudis Catalans es va fer la presentació de la fase participativa del Debat Constituent, a càrrec de tres dels seus principals impulsors: Gabriela Serra, Albert Coll i Lluís Llach. Després de dos anys llargs de preparatius arriba un dels moments més importants d’aquest procés. És l’hora que els ciutadans expressin les seves opinions, a partir de les quals s’hauran d’assentar les bases de la futura constitució de Catalunya. Però no només això.
de la macroenquesta que Debat Constituent posa a l’abast de tota la població de més de 16 anys resident a Catalunya obre també la possibilitat que els futurs diputats del Parlament de Catalunya tinguin una valuosa imatge del que la població vol sobre determinats temes que afectarien el que hem convingut a anomenar les estructures d’estat del país.
sobre el procés és al web www.debatconstituent.cat i per respondre a la macroenquesta un s’ha de registrar a través de l’app Registre Debat Constituent. Però la cosa no és tan freda com entrar en un lloc web i respondre. Conscients que una part important de la població necessita informació addicional i, amb la voluntat de fomentar el debat, que ens fa avançar socialment i ens enriqueix personalment, l’organització s’ha estructurat a partir de petits grups regionals, comarcals i locals que s’encarregaran d’organitzar debats al seu poble, barri o ciutat, i incentivaran que les entitats o associacions també puguin organitzar-ne a partir de diferents temàtiques. L’objectiu és que tothom se senti prou informat i apoderat per respondre al qüestionari dissenyat expressament per a aquesta ocasió.
preguntes que fan referència a diferents aspectes que es tenen en compte en un procés constituent. Hi ha preguntes sobre elements constitutius, drets, participació política i organització del poder, organització territorial, règim econòmic, territori, recursos naturals, sectors estratègics i empreses públiques, seguretat i relacions internacionals. En aquestes preguntes no hi ha límits ni lligams. L’enquesta obre la porta a dibuixar el país que voldríem, sense motxilles ni càrregues afegides. L’única condició que es van autoimposar els impulsors va ser no permetre que en cap de les preguntes es pogués fer un pas enrere en els drets aconseguits.
Tants anys lligats a un model determinat d’estat sovint pesa a l’hora de pensar en el futur de manera condicionada. Però, precisament, la meravella d’aquest procés és que no hi ha lligams, no hi ha condicions. Somiar és gratis, diuen... I ara tenim l’oportunitat de fer-ho i de fer arribar els resultats a aquelles persones que han de fer possibles els nostres somnis.
s’acabarà a finals d’any i aleshores el Fòrum Civil i Social serà l’encarregat de lliurar al Parlament de Catalunya els resultats de l’enquesta. Serà el moment en què la societat civil, una vegada més, dirà clarament als polítics quin és el país que volem i què volem que facin per aconseguir-lo. Serà el moment de fer valer la paraula dels ciutadans.
la paraula i, sobretot, l’impuls dels ciutadans han estat vitals per mantenir el pols polític del país, i les darreres negociacions per a la formació de l’actual govern de la Generalitat són la prova viva de les dificultats que hi ha a l’hora de tancar acords ferms sobre el què, el com i el quan. Cap periodista no podria fer una notícia amb cap i peus sense aquests tres elements. Però, en canvi, hem estat capaços de formar un govern que haurà d’anar donant respostes amb comptagotes, evitant les opinions i els matisos per no tocar cap ferida.
la força del poble és en la veu i és més necessària que mai. Per fer-se sentir, ara els ciutadans tenen una eina gens menyspreable. Entreu al web, informeu-vos, localitzeu els debats que hi haurà als vostres pobles o barris i, sobretot, participeu-hi. “No hi ha més gran privilegi que poder participar a decidir com volem que sigui el país”, va dir Lluís Llach en la presentació. Considerem-nos privilegiats de poder avançar i de deixar-ho escrit.