Opinió

De set en set

L’homenatge més gran

Si vostè és una de les 64.000 persones que durant el confinament van enviar una foto responent a la crida d’Òmnium i el Festival Cruïlla, el més probable és que la seva foto formi part ja per sempre de l’obra artística més gran del món sobre la pandèmia. Mirades del confinament, de l’artista internacional Joan Fontcuberta, es va inaugurar ahir a Igualada, ciutat considerada zona zero de la pandèmia, en un gran acte d’homenatge a les persones que han lluitat i segueixen lluitant encara contra la Covid-19.

Els milers de fotografies enviades per ciutadans anònims configuren onze grans imatges d’onze persones que, amb el llenguatge de signes, componen la paraula solidaritat. Una metgessa, una àvia, una conductora d’ambulàncies, una botiguera, una infermera, un artesà, una mestra, una família amb canalla petita, un empresari –l’única figura coneguda: Jordi Cuixart–, són alguns dels personatges que posen cara a la lluita compartida més dura que ha afrontat la societat en dècades: la lluita compartida contra el coronavirus.

L’obra és impactant per les seves dimensions –més de 40 metres– i per la seva bellesa, com tot el que crea Joan Fontcuberta. Val la pena arribar-se fins a Igualada per contemplar-la i per buscar-s’hi, i no ho dic només per escombrar cap a casa, sinó també perquè és una molt bona manera de poder recordar tota la gent que s’hi ha deixat la pell en aquesta pandèmia i, sobretot, prendre consciència que l’única manera de sortir-nos-en és amb responsabilitat col·lectiva. Un valor, el de la responsabilitat, que cada vegada queda més diluït en la pràctica nociva de repartir culpes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.