Opinió

Flaire d’àpats de Fires

En Vador ha gratat en la memòria de diferents generaci- ons, ha fet periodisme de saló i periodisme de carrer

En el meu record hi ha dos àpats iniciàtics de Fires. El primer és una il·lusió feta realitat: una platada de nata a la granja L’Antiga de la plaça del Vi. Anàvem amb els pares i el meu germà i pagaria per veure’ns la cara quan vam descobrir que teníem un plat per a cadascú d’aquella escuma blanca que només havíem vist voleiar a les pel·lícules d’en Charlot. Són les primeres Fires en la memòria i un dels pocs excessos de la meva infància, ajustada als efectes del racionament. El segon van ser uns excel·lents canelons a casa dels meus sogres en un pis ja enderrocat de la rotonda de Can Vidal amb Ferran Puig. La conversa entre plat i plat, molt animada i un xic a la italiana, anava acompanyada de tot l’enrenou de les atraccions de la Devesa. Arròs, canelons, entremesos, platillos, rostit, sarsueles,... la cuina tradicional de festa major es retroba al llibre de les Festes de Sant Narcís de Girona del 2021 dedicat als Menjars de Fires, que ha coordinat i escrit el periodista Salvador Garcia-Arbós, que en sap un niu, de gastronomia i de totes les facetes que tenen a veure amb l’alimentació. Per elaborar aquest compendi de la cuina tradicional de festa major, que tindrà una segona part per les Fires de l’any vinent, l’autor ha tingut la col·laboració de Pep Vila, Clàudia Bussé Rojas, Abraham Simon-Farré i la fotografia de Francesc Guillamet, que ha retratat els plats d’El Bulli i d’El Celler de Can Roca. El llibre de Fires, una tradició molt gironina, és editat des del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona (SGDAP), que dirigeix Joan Boadas Raset. En molts aspectes s’està parlant d’una cuina idealitzada. Cada dia hi ha menys gent que es passi hores i hores per cuinar uns canelons quan se’n poden comprar de bona qualitat. De fet, es constata que cuinem menys i ens acomodem al menjar ràpid o fàcil de preparar. En Vador ha gratat en la memòria de diferents generacions; per entendre’ns, ha fet periodisme de saló i periodisme de carrer, perquè des dels dinars de les cases nobles fins al mercat de la Devesa tot hi estigui representat. I no s’oblida dels panellets, els xuixos, els xurros, les castanyes o els moniatos, i m’agrada que parli del xampany. I també recull els sabors de la infància com ara el del cotó de sucre, la poma amb caramel, les ametlles garapinyades, i referma Tots Sants com el gran dia de Girona. No us perdeu els Menjars de Fires.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia