Opinió

opinió

La porta està oberta

El Penedès pot tenir vegueria el 2011. I serà gràcies a la voluntat del territori i als passos que Esquerra ha anat consolidant. Per descomptat, la feina que hem fet tots plegats des del territori no ha estat endebades. Sense la feina feta no seríem on som

Les comarques de l'Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i Anoia ja tenen un instrument legal per crear la vegueria Penedès.

Tanmateix, a les comarques penedesenques, la lectura que s'ha fet de la llei de vegueries és “el Parlament tanca la porta al Penedès”. No hi estic d'acord i ho argumento.

No s'ha tancat cap porta al Penedès. És fals que el Parlament hagi decidit que no podem ser vegueria, ben al contrari: la llei diu que podem ser-ho. Als d'Esquerra ens hauria agradat aprovar vuit vegueries, però no disposem de la majoria parlamentària per aconseguir-ho.

Esquerra ha hagut de triar entre:

1) Aprovar l'esmena de CiU per afegir la vegueria Penedès però sense aprovar la llei.

2) Aprovar la llei sense el Penedès, però amb un text que ens permet ser vegueria quan ho proposin els ajuntaments, els grups parlamentaris o el govern. Aquesta segona, és l'opció que hem aprovat al Parlament.

La Plataforma per la Vegueria Penedès (PVP) pretenia que Esquerra trenqués amb el govern i votés al costat de CiU i PP en favor d'una esmena de CiU que afegia la vegueria Penedès.

En aquest sentit, CiU ens va dir que, encara que els votéssim l'esmena sobre el Penedès, ells no votarien la llei de vegueries. I de fet algunes de les seves propostes defensaven implícitament la continuïtat de les províncies. Més explícit va ser el PP, que va presentar el recurs d'inconstitucionalitat contra l'estatut qüestionant directament la divisió territorial catalana. I el PP de Tarragona va omplir la ciutat de tanques publicitàries amb un contundent “Vegueries, no gràcies!” mentre al Parlament el seu portaveu s'apuntava a la defensa de la vegueria Penedès.

El grup parlamentari de CiU va presentar tres esmenes en contra de les vegueries. En una d'elles, proposaven fer una consulta nacional en la qual s'hauria d'aprovar el mapa de la divisió territorial pel 51% de vots a cadascuna de les vegueries. S'ha de tenir mala fe per condicionar la vegueria del Penedès a la voluntat de l'àrea metropolitana de Barcelona. Igualment, seria molt arriscat deixar la creació de Terres de l'Ebre en mans de la voluntat del Camp de Tarragona i esperar que a Lleida votin per l'Alt Pirineu. Trobo que defensar aquesta consulta per part de CiU portaria conflictes innecessaris entre territoris.

Davant aquest desori oportunista, a Esquerra hem estat coherents. Ens vam comprometre a aprovar l'àmbit de planificació territorial Penedès i la llei de vegueries en aquesta legislatura per fer la vegueria Penedès a la propera legislatura i ho hem complert. La plataforma PVP ha generat la falsa expectativa de poder aprovar la vegueria Penedès ara, creant una enorme frustració entre la gent de bona fe del Penedès. Sempre han sabut que la llei de vegueries obria la porta a la vegueria Penedès, però no la crearia perquè ni PSC ni ICV no la tenen com a objectiu.

La PVP volia que votéssim l'esmena de CiU, sabent que després no s'aprovaria la llei. Han estat fent el joc a CiU, no en dubteu.

Cal afegir que CiU s'ha apuntat a la identitat penedesenca des que són a l'oposició. Quan governava, CiU no va voler aprovar ni l'àmbit de planificació, fins i tot hi va votar en contra. En 23 anys, mai no van voler fer efectives les vegueries. Si CiU està veritablement convençuda de la vegueria Penedès, a la propera legislatura tindrem majoria al Parlament per aprovar la proposta que presentaran els ajuntaments, els grups parlamentaris o el govern.

El Penedès pot tenir vegueria el 2011. I serà gràcies a la voluntat del territori i als passos que Esquerra ha anat consolidant. Per descomptat, la feina que hem fet tots plegats des del territori no ha estat endebades. Sense la feina feta no seriem on som.

En conclusió, Esquerra té l'objectiu d'obtenir vuit vegueries, i aquest és un trajecte llarg que ha de comptar amb una majoria al Parlament. El Penedès està fent el camí cap a la vegueria pròpia; ara hem assolit un pas imprescindible aprovant la llei que ens permet ser vegueria. Hem de seguir, i seguirem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.