opinió
Sentir-se universal a Albanyà
L’Observatori Astronòmic d’Albanyà, inaugurat el 2017, desenvolupa investigació científica a nivell professional i també s’ha convertit en un innovador atractiu turístic per fer una divulgació entre públic no iniciat. Participar en l’anomenat bateig és una experiència única que et transporta a milions de quilòmetres d’anys llum i et fa sentir més minúscul i més gran. Petit perquè perceps més que mai la immensitat del que tenim al damunt i gran perquè en surts ple de nous coneixements i de noves preguntes.
Rodejat de bosc i muntanyes, Albanyà és un oasi de foscor. El meu bateig astronòmic, que va començar a les 20 h de la mà de l’astrofísic Pau Bosch, em va conduir durant els 90 minuts de durada a una desconnexió però també a més consciència de connexió amb l’únic lloc de l’espai que ens permet continuar existint i al qual malauradament no dediquem l’atenció que es mereix. A dalt estels, planetes, constel·lacions... sembla que ens observin per recordar-nos que ara per ara només si cuidem el planeta que ens acull i que acull l’univers podem garantir la nostra supervivència.
L’Observatori, que disposa d’un dels telescopis més grans de l’Estat espanyol, mostra a través d’un excel·lent recorregut audiovisual i amb la música creada per Pep Sala, alguns dels planetes i estrelles més properes i llunyanes. Un espasa làser estil Guerra de les Galàxies permet apuntar directament al cel per conèixer in situ on se situen els planetes i estrelles que ens permeten una orientació cosmològica; per observar la Via Làctia; i per conèixer algunes de les històries de la mitologia clàssica. L’objectiu és assabentar-se d’un gran nombre de detalls des de l’únic Dark Sky Park de l’Estat. L’Observatori està obert des del mes de març i fins al Pont de la Puríssima del desembre. Des de finals del 2018 des d’aquesta instal·lació, situada al Bassegoda Park, es col·labora amb la NASA en tasques d’observació i seguiment.
I una conclusió al final de la sessió: som pols d’estrelles. “Si estem sols a l’univers, segur que seria una terrible pèrdua d’espai.” Ja ho va dir l’astrofísic, astrònom i divulgador científic dels EUA Carl Sagan i ho recorda Pau Bosch. El bateig astronòmic d’Albanyà impacta i obre també més els ulls per sentir la grandària i universalitat del nostre territori i les experiències úniques que ens ofereix.