I de nou... Sant Jordi
I de nou la història del cavaller que salva la princesa del drac. I si ens deixem de princeses i de dracs? I si parlem de princeses que no volen ser salvades? O que es volen menjar el cavaller o el drac? I si escrivim de dracs que tenen por de cruspir-se la princesa i de cavallers que volen estar-se amb el drac? O de princeses que salven el drac del cavaller? Sempre hi ha més d’una mirada i sempre hi ha interrogants.
Des de quan s’intercanvien llibres i roses per Sant Jordi? Us recomano que aquesta diada feu una passejada virtual per la biblioteca de la Universitat de Girona. Les biblioteques són un lloc especialment extraordinari dins de la universitat i, deixeu-m’ho dir així, la del Barri Vell més perquè viu en part dins de l’edifici de Sant Domènec, que és una de les joies arquitectòniques de la UdG.
Plenes de vida silenciosa, de personal amable (que ho troba tot) i de pàgines amb escrits de tota mena, des de fa un temps publica una newsletter que ens convida a visitar-la i ens presenta novetats com la d’aquesta setmana de Sant Jordi. A partir d’una explicació de les fonts que s’hi han emprat, la biblioteca desgrana de forma rigorosa una història de llibres i roses a diferents indrets de Catalunya: https://biblioteca.udg.edu/ca/activitats/que-una-rosa-i-un-llibre, sense oblidar-se d’alimentar la llegenda del cavaller màrtir de la Capadòcia del segle IV, protector dels exercits aragonesos, tal com li atribueixen a La Ilustració Catalana de finals del segle XIX.
S’explica que hi ha referències d’aquesta celebració des del 1866 i ens mostra no només una cronologia de l’esdeveniment suportada per fonts textuals, sinó també per imatges antigues precioses que il·lustren l’evolució de la festivitat. El seu recorregut acaba amb la portada que la revista Esplai el 1934 dedicava a la festa, reivindicant el llibre en català.I, mentrestant al carrer, torna Sant Jordi enguany a la Fira de Girona per evitar-se allò de tenir un ull pendent del cel. Tenir espai per passejar entre parades de llibres i roses, encara que sota teulat, s’agraeix especialment quan t’agrada badar entre flors, dracs i cavallers.